Békés megye vezető hírek

Ma kezdődik a Megyei Főjegyzői Kollégium ülése Békés megyében

Ma kezdődik a Megyei Főjegyzői Kollégium ülése Békés megyében
Dr.Szép Tibor, a Megyei Főjegyzői Kollégiumának elnöke, Pest megye főjegyzője a december 7-8-án Békés megyében megrendezésre kerülő kollégiumi értekezletről beszélt lapunknak.

Dr.Szép Tibor,

- Mit kell tudni a Megyei Főjegyzői Kollégiumról?
- A Főjegyzői Kollégium a Megyei Önkormányzatok Országos Szövetségének egyik szervezete. A MÖOSZ tömöríti a 19 megyei önkormányzatot, ennek az elnökségébe tartozik a 19 megyei elnök, akik maguk közül választják meg a MÖOSZ elnökét. Ennek a szervezetnek az egyik szakmai szervezete a Főjegyzői Kollégium, amely a 19 megyei főjegyzőt tömöríti. Elődeim, a korábbi Főjegyzői Kollégiumi elnökök meghívták a Fővárosi főjegyzőt is ebbe a kollégiumba. Nekünk is szándékunkban áll a jelenlegi budapesti főjegyzőt is meghívni, bár a fővárosi egy speciális önkormányzat.

A Megyei Főjegyzői Kollégiumnak a feladata, hogy a megyei önkormányzatok különböző törekvéséhez szakmai anyagokat gyártson, de emellett egyfajta sajátos érdekképviseleti funciót is betölt. A kollégium váltakozó helyszíneken, rotációs rendszerben ülésezik, mindig más megyében. Körülbelül negyedévenként tart többnapos értekezletet, de vannak egynapos munkaértekezletek is, amelynek a Pest Megyei Önkormányzat ad helyet Budapesten.

Békés megye


- Békés megyében már nagyon régen nem jártak. December 7-8-án viszont itt fognak ülésezni.
- Így van, de nagyon köszönjük Békés megye elnökének, Farkas Zoltánnal és dr.Dávid Sándor főjegyzőnek, hogy helyet biztosítanak a Főjegyzői Kollégium értekezletének és vendégül látnak bennünket.

MÖOSZ


- Miről fog szólni ez a kétnapos értekezlet?
- Egyfajta folyamat lezárásképpen szó lesz a 2010.évi általános önkormányzati választásról. Ehhez meghívtuk az Országos Választási Bizottság elnökét, dr.Bordás Vilmost, valamint az Országos Választási Iroda elnökét, dr.Sári Miklóst  is. A másik nagy témakör a közigazgatás átalakítása és ezen belül a megyék jövője lesz. Meghívtuk az Állami Számvevőszék elnökét, dr. Domokos Lászlót is, aki az önkormányzatok és a megyék ellenőrzési gyakorlatáról és új irányvonalairól fogja tájékoztatni az ülés résztvevőit.


MCOnet-Kovács Tünde