Békés megye hírek

Latorcai Csaba tartott civil fórumot Békés megyében

Latorcai Csaba tartott civil fórumot Békés megyében

A tavalyi év végén fogadta el a Parlament az új Civil Törvényt, amely alapvetően alakítja át a Magyarországon bejegyzett, mintegy hetvenezer civil szervezet jövőjét és lehetőségeit. A széleskörű szakmai egyeztetés eredményeként megszületett új jogszabály után a napokban közzétette a Magyar Közlöny a KIM rendeletét is a Nemzeti Együttműködési Alapról. Így adottak azok az új jogi és finanszírozási keretek, melyek mostantól szabályozzák a magyarországi civil szervezetek működését. A Békés Megyei Önkormányzat ezért is döntött úgy, hogy fórumra hívja a civil szervezeteket, ahol első kézből kaphatnak tájékoztatást mindarról, amit ma ebben a témakörben tudni érdemes.

 

 

Telt ház fogadta a Békéscsabai Jókai Színház Vigadó Termében az előadókat. A zsúfolásig megtelt teremben Kónya István, a Békés Megyei Önkormányzat alelnökének köszöntője után először Farkas Zoltán, a Békés Megyei Önkormányzat elnöke mutatta be az önkormányzat 2013-ig szóló civil stratégiáját és pályázati rendszerét.

Farkas Zoltán, a Békés Megyei Önkormányzat elnöke

Mint elmondta az elmúlt esztendőkben a megyei önkormányzat civil pályázati rendszerén keresztül összesen közel ötszáz szervezet jutott támogatáshoz, ez 2007-2011 között összességében mintegy 172 millió forint támogatást jelentett. A Békés megyei civil támogatási rendszer legnagyobb értékét azonban mégsem ez jelenti. A pályázati csomag összeállításánál a megyei önkormányzat évről-évre új elemek beépítésével tanította meg a civileket a jó pályázat elkészítésére, melyet jelez a hiánypótlások csökkenése is. A pályázható programcsomagokban a pályázók a megyei önkormányzat saját intézményeibe nyerhettek „élményprogramokat”, azaz például ingyenes belépőt a Munkácsy Mihály Múzeumba, vagy Vésztő-Mágorra – ez utóbbi kiemelten népszerű volt a pályázók között – a Békés Megyei Levéltár munkatársai rendhagyó történelemórát tartottak, de kérni lehetett a megyei színház vendégfellépését is. A programmal ismertté vált a megyei intézményrendszer és erősödött a turizmus is. Csak a 2011-es pályázat révén összesen 91.613 embert sikerült elérni, melyből 12.799 fő más megyéből érkezett Békés megyébe. A megyei elnök hangsúlyozta, hogy bevonták a civil szervezeteket a kötelező feladataik ellátásába is, így valóban egymás partnerei voltak.

Latorcai Csaba, a KIM helyettes államtitkára

A kimagasló minőségű Békés megyei önkormányzati és civil együttműködést Latorcai Csaba a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium (KIM) Nemzeti és civil társadalmi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkára is elismerte. Előadása előtti sajtótájékoztatóján, hangsúlyozta, hogy Békés megye adta a mintát egy jelenleg is kidolgozás alatt álló országos programnak. A közelmúltban ezért is kérték a megyei Kormányhivatalokat, nézzék meg, intézményrendszerükben kik azok, akik partnerek tudnak lenni egy együttműködésben.

Latorcai Csaba a Nemzeti Együttműködési Alapról szólva felhívta a figyelmet az egyik legfontosabb határidőre, március 17-ig állíthatnak jelöltet a civilek az Alap testületeibe. A testületi tagok megválasztása két lépésben történik, közvetlen elektori részvétel útján, szavazni pedig március 19-25. között bármely kormányablakban lehetséges lesz. Az első pályázati kiírások megjelenésére szintén márciusban, a testületek megalakulása után lehet számítani.

A helyettes államtitkár tájékoztatása után Dr. Bagdi Árpád, a Gyulai Törvényszék bírósági titkára a civil szervezetek nyilvántartásáról beszélt. Érintette az alapítás feltételeit, az alapszabály, a nyilvántartásba vétellel, változás bejelentéssel kapcsolatos kérelmek tartalmi elemeit.

A Békés Megyei Önkormányzat segítséget ajánlott a résztvevőknek abban, hogy felmerülő kérdéseikre választ ad a megyeionk@bekesmegye.hu e-mail címen keresztül. Az önkormányzat rövid kivonatot is készít a változásokról, melyet szintén e-mailben megküld minden megjelent, vagy érdeklődő civil szervezetnek.