Békés megye hírek

Láss, gondolkodj, emlékezz… – Békéscsabán az Auschwitz Album

Láss, gondolkodj, emlékezz… – Békéscsabán az Auschwitz Album

A Békés megyei zsidóság történetének kutatása a Békés Megyei Levéltárban fellelhető dokumentumok, a már feltárt gazdag forrásanyag tanulmányozása nélkül elképzelhetetlen. Jelenleg is több kutatás folyik egy-egy család története, vagy a teljes zsidóság 20. századi történelmére vonatkozóan.

2011. október 3-án Békéscsabára érkezett a Holocaust Dokumentációs Központ és Emlékgyűjtemény Közalapítvány vándorkiállítása, az Auschwitz Album. A Rólunk, nekünk, nélkülük… alcímet viselő tárlat a Széchenyi István Két Tanítási Nyelvű Közgazdasági Szakközépiskola és Kollégium aulájában nyílt meg, azzal a nem titkolt szándékkal, hogy a diákok is mind többet tudjanak meg a múlt század eme szégyenéről.

A Vantara Gyula Békéscsaba polgármestere fővédnöksége alatt megrendezett kiállítás meghívottjait a házigazda, Laduver Ferenc igazgató úr köszöntötte, majd a kiállítást Köles István, a város Közművelődési, Ifjúsági, Oktatási és Sportbizottságának elnöke nyitotta meg. Köszöntőt mondott dr. Moskovits Sándor, a Békéscsabai Zsidó Hitközség elnöke, majd dr. Erdész Ádám a Békés Megyei Levéltár igazgatója mondta el megnyitó előadását.

Az Auschwitz Albumba rendezett – a vidéki zsidóságnak emléket állító – 28 képet a helyi vonatkozású dokumentumokból összeállított tablók egészítik ki. 1944-ben kb. 2600–2700 zsidó élt Békéscsabán, a megye egykori legnagyobb zsidó közösséggel bíró településén. Ipari, kereskedelmi és pénzügyi vállalkozásokat folytattak, egyesületeket alakítottak, zsinagógákat építettek (a Luther utca két oldalán) és létrehozták az Aggok Házát.

A Békés Megyei Levéltár fotótárából

Rosenthal Márton Első Békéscsabai Gőzmalom Rt. malma

Az Auschwitzba és Strasshofba deportáltakon kívül sok zsidó halt meg munkatáborokban is. A hitközség a második világháború végére elnéptelenedett, a régi zsinagógákat már más funkcióra használják. A kiállítás a holtaknak és az élőknek egyaránt emléket állító helytörténeti tablója, a családi archívumokból előkerült képeken mutatja be a békéscsabai zsidóság múltját. Ezen dokumentumok kapcsán elkerülhetetlen, hogy ne említsük meg, és ne ajánljuk a tárlat látogatóinak figyelmébe a Békés Megyei Levéltár két forráskiadványát, amelyeket Kereskényiné Cseh Edit, a Békés megyei és a gyulai zsidóság történetének elismert kutatója állított össze.

A Békés Megyei Levéltár fotótárából

A gyulai zsinagóga épülete ma zeneiskolaként működik

Az 1994-ben megjelent A gyulai zsidóság és a vészkorszak c. könyv fókuszában a holokauszt-korszak áll, összesen 75, 1939–1945 között keletkezett dokumentumot közöl, többségében Gyula város polgármesterének iratanyagából. A 2002-ben kiadott A Békés megyei zsidóság történetének levéltári forrásai c. dokumentumgyűjteményben a Békés megyei zsidóság múltjának teljességre törő bemutatására vállalkozott a szerző. Több mint 170 dokumentum jelenik meg a kötetben a Levéltár 1799–1949 közötti iratanyagából, bepillantást nyújtva a Békés megyei zsidóság mindennapi életébe a betelepülés első korszakától, a holokauszt utáni évek történéséig.

Az Auschwitz Album – Rólunk, nekünk, nélkülük… című kiállítást diákok vezetésével tekinthetik meg a Széchenyi István Két Tanítási Nyelvű Közgazdasági Szakközépiskola és Kollégium aulájába betérő látogatók.

 

Forrás: Békés Megyei Levéltár