Békés megye hírek

Különleges utazások története

Különleges utazások története

A Békés Megyei Levéltár sok nyilvános programja között minden évben van egy nagy tematikus konferencia. Az idei rendezvényt az utazások történetének szentelte az intézmény. Az utazás kifejezést a szervezők nagyon tágan értelmezték: tanulmányi célú utazásokról, turisztikáról, népes politikai zarándoklatokról, deportálásokról egyaránt érdekes előadásokat hallhattak mindazok, akik szeptember 30-án 10 órakor ellátogattak a gyulai városházára, a konferencia színhelyére.

A Békés Megyei Levéltár 2006-ban indította el évente ismétlődő nagy konferencia sorozatát; az előadások mindig egy téma köré rendeződnek. Korábban hallhattunk a polgárság belső világáról, a választások történetéről, a megye igazgatási szerepének históriájáról, vagy éppen a kiemelkedő aradi történész, Kovách Géza életművéről.

Békés Megye Képviselő-testülete alelnöke, Kónya István nyitotta meg a konferenciát

Békés Megye Képviselő-testülete alelnöke, Kónya István nyitotta meg a konferenciát

Az idén az utazások története volt porondon. Szögi László, az ELTE Egyetemi Könyvtárának főigazgatója – a magyar peregrináció kutatás összefogója – a külföldi egyetemeket látgató Békés megyei diákokról tartott előadást. A hosszú sort egy 1415-ben a bécsi egyetemre beiratkozott gyulai diák nyitotta. Katona Csaba, a Történettudományi Intézet munkatársa a 19. század legdivatosabb fürdőjét, Balatonfüredet és az oda látogató Békés megyei vendégeket mutatta be. Az előadás meglepetéseket is tartogatott: kevesen tudták, hogy a füredi Anna-bálok elindítója Békés megyei volt, de az sem közismert, hogy a szeghalmi mecénás, Péter András Füred első díszpolgára volt.

Dr. Erdész Ádám az 1889-es párizsi világkiállítás eseményeit idézte fel

Dr. Erdész Ádám az 1889-es párizsi világkiállítás eseményeit idézte fel

Erdész Ádám, a Békés Megyei Levéltár igazgatója egy különleges utazást idézett fel. 1889-ban, a francia forradalom 100. évfordulóján szervezetten, különvonatokkal több mint 800 magyar látogatott el a párizsi világkiállításra. Ám tettek egy kis kitérőt, útba ejtették Torinóban Kossuth Lajost, aki éppen ebben az évben veszítette el magyar állampolgárságát. Kossuth utolsó nagy beszédét előttük mondta el. Az előadásból kiderült, hogy a résztvevők számára igen emlékezetes utazás milyen belpolitikai hullámokat vert.

A konferencia sok érdeklődőt vonzott

Dusnoki-Draskovich József, a Károli Gáspár Református Egyetem tanára Zsilinszky Mihály nyugat-európai utazásait vette sorra, bemutatta, hogy a magyar kultúrpolitikában, az evangélikus egyház világi irányításában nagy szerepet játszó személyiség gondolkodását miként formálták az európai utazásai során szerzett tapasztalatai. Végezetül egy kényszerű utazásról, a Békés megyei németek szovjet munkatáborokba való elhurcolásáról, az ott szerzett tapasztalataikról beszélt Kereskényiné Cseh Edit főlevéltáros.

Mindazok, akik elmennek a konferenciára, időben és térben is nagy utakat járhattak be, „avatott idegenvezetőkkel” – s vélhetően, mint egy igazi utazásról, maradandó élményekkel tértek haza.

 Forrás: Békés Megyei Levéltár