Békés megye hírek

Közösen használhatná digitalizált szakkönyveit Békés és Arad megye

Közösen használhatná digitalizált szakkönyveit Békés és Arad megye

Közösen pályázna a régi folyóiratok, szakkönyvek digitalizálásának és a keletkezett digitális dokumentumok hozzáférhetőségének fejlesztésére Arad és Békés megye, derült ki az Arad-Békés Megyei Vegyes Bizottság soros ülésén, Aradon. A november 10-i megbeszélésen elhangzott, hogy a projekt finanszírozására a HU-RO programon belül 2 millió euró vissza nem térítendő támogatásra pályázhatnak, ezért arról döntött a grémium, hogy az illetékes intézményeken keresztül dolgozza ki az együttműködés részleteit.

Az internetalapú együttműködés lehetőségét is vizsgálta az Arad-Békés Megyei Vegyes Bizottság több témakörben, érintve az online digitális szakkönyvtárak, és munkaerő-közvetítő oldalak felületeinek összekapcsolási eshetőségeit is. Ennek kapcsán megfogalmazódott, hogy a Békés Megyei Tudásház és Könyvtár, a Békés Megyei Levéltár, valamint az arad megyei AD Xenopol Könyvtár fenntartóik, a Békés Megyei Önkormányzat, illetve az Arad Megyei Tanács hozzájárulásával közösen pályázhatnának a HU-RO program 1.2.2.1-es pályázati kiírására, mely elősegítené az említett kooperáció előmozdítását. - A pályázat kedvező elbírálása esetén a két megyének lehetősége nyílna közösen beszerezni a korszerű digitalizáláshoz szükséges eszközöket, ezért konkrét együttműködést ajánlunk Békés megyének - hangsúlyozta Adrian Florin Tolea, a vegyes bizottság társelnöke. Beszámolójából kiderült, hogy az említett pályázatban 2 millió euró vissza nem térítendő támogatás igényelhető, melyhez magyar oldalról öt, román oldalról pedig két százalékos önerő szükséges. Mivel a benyújtás határideje 2012. január 31., ezért a bizottság határozatot hozott arról, hogy az érintett intézmények mielőbb vegyék fel egymással a kapcsolatot és dolgozzák ki az együttműködés részleteit.

 

Arad-Békés Megyei Vegyes Bizottság

Az internetalapú együttműködés lehetőségét is vizsgálta az Arad-Békés Megyei Vegyes Bizottság

 

Mint kiderült, az együttműködés azért is előnyös lenne Békés megye számára, mert az aradi könyvtárban az 1850 és 1900-as évek közötti időszakból számos magyar nyelvű könyvet tárolnak, melyek együttes oldalszáma a négyszázezer oldalt is meghaladhatja, a projekt segítségével pedig az említett könyvek az interneten közzétéve bárki számára elérhetőek lennének. Hamza Zoltán, a bizottság tagja jelezte, hogy támogatják a kezdeményezést, azonban hozzátette, hogy a Békés Megyei Önkormányzat struktúrája átalakítás alatt van, ugyanis január 1-től nem lesz fenntartója a részéről érintett intézményeknek, ezért csak az előkészületben tudnak segítséget nyújtani.

 

Arad-Békés Megyei Vegyes Bizottság 

A két megye digitalizált szakkönyvei az interneten közzétéve bárki számára elérhetőek lennének

 

Az ülés további részében egy, a Békés és Arad megyéket érintő turisztikai útvonal kialakításának lehetőségeiről is egyeztettek, majd a bizottság a két megye szakképzésének együttműködési eshetőségeit vizsgálta, végül Békés Megye Területrendezési Tervének módosításáról esett szó, melyet az aradi fél teljes mértékig elfogadott. A bizottság legközelebbi soros ülését decemberben tartják meg Békés megyében.

 

Forrás: Békés Megyei Önkormányzat - G.T.

 

Békés Megyei Önkormányzat - MCOnet

Szóljon hozzá a fórumon!: Közösen használhatná digitalizált szakkönyveit Békés és Arad megye