Békés megye hírek

Közös nyilatkozatot írtak alá a magyar megyék Szegeden

Közös nyilatkozatot írtak alá a magyar megyék Szegeden

Közös nyilatkozatban foglaltak állást a megyei önkormányzatok az október 2-án Szegeden megrendezett Magyar Megyék napján. A nyilatkozatban a kormány 2010-es költségvetési tervezetének visszavonása, az egészségügy finanszírozásának helyreállítása, valamint a szlovák nyelvtörvény azonnali hatályon kívül helyezése mellett álltak ki a delegációk.

Heves megye kivételével minden magyarországi megye aláírta azt a közös nyilatkozatot, melyben kérik egy olyan törvény-tervezet beterjesztését az országgyűlés elé, amely biztosítja a megyei önkormányzati feladatok méltó ellátását.  Emellett azt is kérték a megyék képviselői, hogy az új egészségügyi finanszírozási formát vonja vissza a kormányzat és helyette olyan gyakorlatot vezessen be, amely nem veszélyezteti a kórházak létét, és a gyógyítás szabadságát. A delegációk állást foglaltak a mellett is, hogy a kormányzat mindaddig ne vegyen részt legfelsőbb szintű szlovák-magyar csúcstalálkozón, amíg a szlovák nyelvtörvény módosítása eltörlésre nem kerül és ezt kérvényezték is a Szlovák Köztársaság Kormányától. A megyék elítélték az egyes foglalkoztatást terhelő járulékok emelését is.

 

A megyei önkormányzatok delegációi

Heves megye kivételével mindenki aláírta a közös nyilatkozatot 

 

A dokumentumot Domokos László a Békés Megyei Közgyűlés elnöke ismertette a jelenlévőknek. Előadásában leszögezte, hogy összhangot kell teremteni a feladatok, a hatáskör és az ehhez kapcsolódó állami finanszírozások között a jövőben. A Békés megyei elnök aggályosnak nevezte, hogy az elvonások által egyre inkább előbbre tolódik az önkormányzatok hitelfelvételének szükségessége, okként azt említette, hogy a feladatellátáshoz nem rendel a kormányzat elegendő forrást.

 

Domokos László a Békés Megyei Közgyűlés elnöke

Összhangot kell teremteni a feladatok, a hatáskör és az ehhez kapcsolódó állami finanszírozások között

 

Dr. Ódor Ferenc  MÖOSZ elnök, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Közgyűlés elnöke szerint ki kell mondani közösen, hogy a megye megmaradása mellett foglalnak állást, mivel középszintű közigazgatás tekintetében évek óta vita folyik a megyék szerepéről.

 

Dr. Ódor Ferenc  MÖOSZ elnök, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Közgyűlés elnöke

A megye megmaradása mellett foglalnak állást 

 

A kormánynak meg kell értenie, hogy nem lehet tizenegy hónapnyi pénzzel egy évre szóló feladatot ellátni, mutatott rá a forráselvonás lényegére Dr. Szűcs Lajos, MÖOSZ társelnök, a Pest Megyei Közgyűlés elnöke, aki annak a véleményének is hangot adott, hogy a regionális és a megyei területfejlesztési tanácsok helyzetét mielőbb rendezni kell. Mint mondta, mielőbb a 2002-es állapotokat kellene visszaállítani, amikor választott grémiumok kezében volt a források elosztásának lehetősége megyei szinten.

 

Rövidtávon gondolkodva még mindig a megyerendszer fenntartása tűnik a legkézenfekvőbb megoldásnak

A regionális és a megyei területfejlesztési tanácsok helyzetét mielőbb rendezni kell 

 

Prof. Pálné dr. Kovács Ilona, a Magyar Tudományos Akadémia intézetigazgatója arra mutatott rá, hogy Magyarországon nem lehet fenntartani a jelenlegi három középszintű közigazgatási szintet, a régiót, a megyét és a kistérséget. A professzor véleménye szerint rövidtávon gondolkodva még mindig a megyerendszer fenntartása tűnik a legkézenfekvőbb megoldásnak.

 

A megyék által aláírt közös nyilatkozat

 A megyék elítélték az egyes foglalkoztatást terhelő járulékok emelését is

Domokos László, a Békés Megyei Közgyűlés elnöke magáról a négy pontról, ezentúl a további megszorítások hatásairól számolt be:

 

 

Tekintse meg a rendezvény képgalériáját!

A Közös nyilatkozat szövege innen tölthető le:

Közös Nyilatkozat.doc

Forrás: Békés Megyei Önkormányzat - G.T.

Békés Megyei Önkormányzat - MCOnet

Szóljon hozzá a fórumon!: Közös nyilatkozatot írtak alá a magyar megyék Szegeden