Békés megye hírek

Közös gázbeszerzés

Közös gázbeszerzés

Közös gázbeszerzés indult Békés megyében. 43 települési önkormányzat, 2 kistérség és 13 megyei fenntartású intézmény november elsejétől a szabadpiacról vásárol gázt, mégpedig egy gázszolgáltató közreműködésével. A szerződéskötés, valamint a beszerzés részleteit a megyeházán ismertették.

Múlt ősszel érte el hazánkat a pénzügyi-gazdasági válság, aminek kivédésére kidolgozta növekedésorientált gazdaságfejlesztési programját a megyei önkormányzat. Ennek része a közös gázbeszerzés.

Az önkormányzatok egy tárgyalásos eljárási formát választottak, a közbeszerzési törvény egyébként eléggé kötött szabályai között. Ez egy előminősítéses eljárással indult, ahol megállapították, hogy a jelentkezők alkalmasak-e a közzétett részvételi felhívásnak. A továbbiakban ők kaptak lehetőséget ajánlattételre.

 

 

 

 

A részvételi felhívásra négyen jelentkeztek, ők meg is feleltek a feltételeknek, így mindannyian tehettek ajánlatot is. Az előrejelzések szerint a programban résztvevő önkormányzatok közel 20 %-os megtakarítást realizálhatnak, amit aztán sok más helyre fordíthatnak, oktatásra, egészségügyre, közétkeztetésre

A nyertes ajánlattevő társaságot 6 éve alapították nagyipari, valamint távhőszolgáltató vállalatok gázellátására. Ma már a liberalizált gázpiacon 80 %-os részesedésük van, így egyéb területeken, például a lakossági ellátásban is megvetették lábukat.

A beszerzés a gázév végéig, június 30-ig szól. Így hamarosan el kell kezdeni az újabb beszerzés előkészületeit. Ebben már azok az önkormányzatok, kistérségek is részt vehetnek, akik a mostaniból kimaradtak.

 

Békés Megyei Önkormányzat – MCOnet

Szóljon hozzá a fórumon!: Közös gázbeszerzés