Békés megye hírek

Körösnagyharsányban tízszeresére nőtt az ingatlanok ára

Körösnagyharsányban tízszeresére nőtt az ingatlanok ára

Körösnagyharsány lehetőségeit meghatározza, hogy a román határ mellett fekszik, a határon túl lévő Nagyváradtól 25 kilométerre található, míg Békéscsabától és Debrecentől egyaránt 80 kilométerre helyezkedik el. Hogy a megyeszékhelyre beutazzanak, másfél óra szükséges. A feldolgozóktól való távolság miatt a rendszerváltoztatás után a termelők piacaikat elveszítették - hangsúlyozta Máté Pál.

A piacvesztésre példának a falu polgármestere elmondta, Körösnagyharsány valaha káposztatermeléséről volt híres, de ez ma már inkább csak hagyomány, jelene alig van. A feldolgozóktól való távolság és a kapcsolatok hiánya miatt a harsányi termelők a perifériára szorultak. A határ túloldalán, Körösszegtől Nagyváradig hatalmas káposztaföldek láthatók, a négy nagyváradi piacon a káposztát minden formában kínálják. míg Körösnagyharsányban az egykori káposztatermelésre ma már csak az önkormányzat által minden év szeptemberében megrendezett káposztafesztivál emlékeztet.

A település lélekszáma jelenleg 666, évente néhány lakossal csökken, jelenleg is 10-15 ház új gazdára várva üresen áll. Ugyanakkor az elmúlt öt esztendőben pozitív változást tapasztaltak, 36 házat vásároltak meg román állampolgárok, magyarok és románok vegyesen: Nagyváradról költöztek ki orvosok, jogászok és tanárok. Kisebb részük életvitelszerűen a faluban él, és naponta innen jár be dolgozni, nagyobb részük a hétvégéket tölti Harsányban. A megnövekedett érdeklődés következtében az ingatlanok ára az elmúlt öt évben tízszeresére nőtt.

Máté Pál, Körösnagyharsány polgármestere és Farkas Zoltán, Békés Megye Képviselő-testületének elnöke (akkori alelnöke) a megyejárás 2010. március 26-ai állomásán

Körösnagyharsány valaha káposztatermeléséről volt híres, de ez ma már inkább csak hagyomány

A faluban ipari üzem nem található, csupán egy-két mezőgazdasági vállalkozó foglalkoztat néhány embert. A helyi munkaerőre nem jellemző a mobilitás, nem szeret eljárni máshová. Az önkormányzattól jelenleg 125 munkanélküli kap bérpótló juttatást. E téren azonban javulás várható, ugyanis a kínai befektetők Berettyóújfaluban napkollektorok gyártását tervezik, ami segíthet a körösnagyharsányiak foglalkoztatásán is.  Továbbá a tervek szerint, határon átnyúló együttműködés révén, a biharugrai és a határ túloldalán lévő cséfai halastavakat egységes természetvédelmi kezelésbe vonják, és emellett újra jelentősebbé válik az intenzív haltenyésztés is. Háromszáz dolgozó foglalkoztatását tervezik, munkára számíthatnak a harsányiak is.

A jövő lehetőségeiről szólva Máté Pál kifejtette, a termelők piacszerzése érdekében a falu számára létfontosságú Nagyvárad megközelítése, ezért a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. partnerként Körösnagyharsány és a határ túloldalán lévő Körösszeg önkormányzatával pályázatot nyert a két település közötti közúti forgalom helyreállítására. A projekt keretében még a negyvenes években lerakott öt kilométeres zúzott kavicsalapot kell megerősíteni és leaszfaltozni.  Arra számítanak, hogy a schengeni határ megnyitása után a helyi kisvállalkozások számára kinyílik a piac a román oldal felé is.   

Ezzel együtt bővülhetnek a turisztikai lehetőségek.  A holtágak hasznosításával kialakulhat a horgászturizmus, és idejöhetnek a vízi sportok szerelmesei. Tovább fejlődhet a már most is jól működő vadászturizmus: a helyi vadásztársaság évente háromszáz vendégvadászt fogad, valamennyien magyarok. A faluban tizenkét vendégnek tudnak szállást adni. Hogy a turistákat és a falun átutazókat megfelelően fogadhassák, ki kell építeni a szükséges infrastruktúrát: pihenőket, étkezési és szálláshelyeket, benzinkutat, valamint további kikapcsolódási alkalmakat kell nyújtaniuk. Ehhez legelőször is felül kell vizsgálniuk a jelenlegi területfejlesztési tervet, amire hamarosan sort is kerítenek.

Az önkormányzat idei tervének megalkotásakor abból indultak ki, hogy minél nagyobb megtakarítást érjenek el, és 2012-ben ne kelljen ÖNHIKI-re (önhibáján kívül hátrányos helyzetbe került települések támogatási kerete) pályázniuk. Remélik, akkorra valamennyi kötelező feladatra megkapják a finanszírozást. Például jelenleg a háziorvosi ellátásra az egészségbiztosító évi négymillió forintot ad, ezzel szemben az orvos és az asszisztens bére és a rendelő fenntartása hétmillióba kerül. A hiányzó hárommilliót honnan vegye elő az önkormányzat? Tavalyhoz képest a község nyolcmillió forinttal kevesebb állami támogatást kapott, saját bevétele alig képződik. Az idei költségvetésüket 22,5 milliós működési hiánnyal fogadták el.

Körösnagyharsányi táncosok a megyejárás 2010. március 26-ai állomásán

Körösnagyharsány 80 kilométerre fekszik Békéscsabától

Ám a nehéz pénzügyi helyzet ellenére sem mondtak le a fejlesztésekről. A leghátrányosabb helyzetű települések részére kiírt pályázat eredményeként most újítják fel az orvosi rendelőt, és még ez évben sikerül fejleszteniük a közlekedés infrastruktúráját is. Számítva arra, hogy előbb-utóbb beindul a buszközlekedés Békéscsaba és Nagyvárad között, a nemzetközi járatok fogadására is alkalmas buszmegállót építenek, illetve olyan gépkocsiparkolót és kerékpártárolót, amely megfelel az unió előírásainak.

Mikor a hosszabb távú elképzelésekről kérdezem, Máté Pál arra hivatkozik, nehéz most évekre előre tervezni. Annyi bizonyos, hogy a piacra jutás érdekében össze kell fogniuk az őstermelőket, erre a feladatra alkalmas lehet az önkormányzat tulajdonában lévő Kisharsány Kft. A volt iskolaépületet gondozási központként szeretnék hasznosítani, húsznál több leendő dolgozót már ki is képeztek ápolónak. A képzett fiatalok hosszú évek óta elvándorolnak a faluból, és akik itthon maradnak, azoknak is el kell gondolkodniuk azon, miből fognak megélni, mert hosszú távon nem számíthatnak az önkormányzatra. A megoldás számukra az lehet, ha piacképes szakmát tanulnak, és a közlekedés fejlesztése eredményeként reggel 7-kor elindulnak dolgozni - például a 30 kilométerre lévő Berettyóújfalura - és 17 órára hazaérnek.

 

 

M.L.

 

Fotó: Martin Gábor (archív)

Feltöltötte: G.E.

 

Békés Megyei Önkormányzat - MCOnet

 

Szóljon hozzá a fórumon!: Körösnagyharsányban tízszeresére nőtt az ingatlanok ára