Békés megye hírek

KÓRHÁZMISSZIÓI HÍRADÁS - Böjt lelki méregtelenítéssel

KÓRHÁZMISSZIÓI HÍRADÁS - Böjt lelki méregtelenítéssel
Manapság előtérbe került a méregtelenítés szerepe, ami igazán hatékonnyá akkor válik, ha lelki méregtelenítés is kapcsolódik hozzá. Sokan félreértik a böjt igazi, eredeti jelentését.
Böjt idején, tavaszra várva sokan vágynak felfrissülésre, megújulásra. A szervezet jelzi, ha kiürültek belőle a vitaminok, ásványi anyagok, és regenerálódásra van szükség. A megoldás útja sokféle. Manapság előtérbe került a méregtelenítés szerepe, ami igazán hatékonnyá akkor válik, ha lelki méregtelenítés is kapcsolódik hozzá. Sokan félreértik a böjt igazi, eredeti jelentését. A médiában is csak arról hallunk és olvasunk, hogy a böjt bizonyos ételtől, italtól való tartózkodást jelent, holott ennél sokkal többről van szó. Az igazi böjt őszinte önvizsgálat Isten előtt, a Vele és az egymással való kapcsolatrendezés, hitbeli megerősödés kiváló alkalma, ami kegyelemből, Jézus Krisztus által lehetséges. Nélküle csak egyszerű diétáról van szó, ami semmiképpen nem eredményezhet lelki megtisztulást. Nem véletlen, hogy éppen a húsvétot megelőző hathétről van szó, hiszen így tudunk ténylegesen felkészülni Krisztus halálának és feltámadásának ünnepére.
A böjtről több helyen is olvashatunk a Bibliában, különösen is ajánlom Ézsaiás próféta könyvének 58. részét, ahol ezt találjuk: „Nekem az olyan böjt tetszik, amikor leoldod a bűnösen fölrakott bilincseket, kibontod a járom köteleit, szabadon bocsátod az elnyomottakat, és összetörsz minden jármot! Oszd meg kenyeredet az éhezővel, vidd be házadba a szegény bujdosókat, ha mezítelent látsz, ruházd fel, és ne zárkózz el testvéred elől..." /Ézsaiás 58,6-7/ Érdemes az egész fejezetet végigolvasnunk, sok hasznos lelki üzenetet kaphatunk belőle. A böjt tehát eredetileg nem csupán testi, hanem lelki jelentőségű, aminek egyértelművé kell válnia a hétköznapi szeretetteljes viselkedésben, az irgalmasság gyakorlatában. Mindenki egyénileg tudja a legjobban, hogy miről érdemes lemondania ahhoz, hogy a lelki életére több időt, minőségi időt tudjon fordítani. A böjt jelenti az indulataink felül bírálatát, a káros, mérgező jellemvonásainkon való uralkodni tudást Krisztus erejével. Lehet ez akár szóböjt is, amikor tudatosabban odafigyelek arra, hogy mit gondolok, mit mondok, és mit cselekszem, hogy az építő és hasznos legyen. Isten áldja meg a húsvét előtti heteket, hogy lelkileg megtisztulva, megerősödve érjen bennünket az Ünnep!

lelki méregtelenítés

Lejegyezte: Tóth Márta kórházlelkészBékés Megyei Önkormányzat - MCOnet

Szóljon hozzá a fórumon!:KÓRHÁZMISSZIÓI HÍRADÁS - Böjt lelki méregtelenítéssel