Békés megye hírek

KÓRHÁZMISSZIÓI HÍRADÁS - Böjt élő reménységgel

KÓRHÁZMISSZIÓI HÍRADÁS - Böjt élő reménységgel
A megújulás öröme és feladata lelki értelemben is megfogalmazódhat bennünk. Feltehetjük a kérdést: Miben kell megújulnom? Min érdemes változtatnom, hogy jobban érezzem magam, és a környezetem is jobban érezze magát? Az őszinte válaszhoz önvizsgálat szükséges...
Meggyőződésem, hogy nincs olyan ember, aki ne várta volna már az időjárás jobbra fordulását, a napsütést, a tavaszt, a természet megújulását. Bár még ennek csak a kezdetén vagyunk, a tél vége miatti öröm mellé feladat is párosul, hiszen vár ránk a tavaszi nagytakarítás, ha van kertünk, akkor annak előkészítése, a különböző magok megvásárlása, elvetése.
A megújulás öröme és feladata lelki értelemben is megfogalmazódhat bennünk. Feltehetjük a kérdést: Miben kell megújulnom? Min érdemes változtatnom, hogy jobban érezzem magam, és a környezetem is jobban érezze magát? Az őszinte válaszhoz önvizsgálat szükséges, ami nem mindig kellemes, viszont mindig megvan a haszna, gyümölcse, ahogyan a fárasztó kerti munkának is.
Érdemes pl. megújulnunk a pesszimizmusból, a reménytelenségből, a túlzott aggodalmaskodásból. Nemrégiben mesélte egy lelkész, hogy borzasztóan nehéz, sanyarú körülmények között élő embereknél járt a világ másik felén, és megdöbbenve tapasztalta az ott élők kiegyensúlyozottságát, vidámságát, életörömét. Van mit tanulnunk tőlük!
Kilátástalanság helyett élő, keresztyén reménység! A Szentírásban ezt olvassuk: „Áldott a mi Urunk Jézus Krisztus Istene és Atyja, aki nagy irgalmából újjá szült minket Jézus Krisztusnak a halottak közül való feltámadása által élő reménységre." /Péter 1. levele 1. rész 3. vers/ A halott reménységet jól ismerjük: borúlátás, negatív hozzáállás, keserű hangulat és még sorolhatnánk. Ezzel szemben ajánlja nekünk a Biblia a reménységet, ami élő, életképes, fedezete van arra, hogy valósággá legyen az a dolog, ami pillanatnyilag a reménység tárgya. Nemcsak nyomorúság és bánat az ember része, hanem öröm és reménység is. Bármilyen nehéz élethelyzetben is vagyunk, nem tart örökké, Isten ad erőt az elhordozásához és ad szabadulást is belőle.
A keresztyén reménység abból táplálkozik, hogy Isten megmentett minket a bűn és halál hatalmából Jézus Krisztus által, így mennyei örökség vár ránk, mindazon javak összessége, amire az újjászületett ember reménysége irányul. Jellemzője, hogy: romolhatatlan, tiszta, el nem múló, semmiféle pusztító, bomlasztó erőnek nincs felette hatalma. Az élet frissessége, üdesége érezhető rajta, hervadhatatlan szépség, virágzó életerő jellemzi. Isten új életet, új értékrendet állított ebbe a világba Jézus Krisztus feltámadása által, s ez túlmutat a látható világ keretein. A keresztyén reménységnek tehát van oka, alapja és fedezete: Isten cselekvő szeretete: „Mert úgy szerette Isten a világot, hogy az Ő egyszülött Fiát adta érte, hogy aki hisz Őbenne, el ne vesszen, hanem örök élete legyen." /János evangéliuma 3. rész 16. vers/

tavaszi megújulás

Lejegyezte: Tóth Márta kórházlelkészBékés Megyei Önkormányzat - MCOnet