Békés megye hírek

Konstrukciós verseny

Konstrukciós verseny

Robot autómodellel versenyeztek a fővárosban a BÉKSZI-s diákok

A Békéscsabai Központi Szakképző Iskola (BÉKSZI) Trefort Ágoston Tagintézményének két diákja az előkelő 10. helyezést ért el az április végén megrendezett XVII. Országos Elektronikai Konstrukciós Versenyen. A 11/C-s Szabó Zoltán és a 12/C-s Bessenyei Attila előzetes versenyfeladatként egy rádiós távvezérléssel működő, és egyebek mellett ultrahangos érzékelővel is ellátott robot autómodellt, és az ehhez szükséges, a berendezés működését leíró műszaki dokumentációt készítettek el.


Mint Domokos Imre, a tanulók felkészítő tanára elmondta, az Óbudai Egyetem Kandó Kálmán Villamosmérnöki Karának védnökségével lezajlott kétnapos versenyre több mint 20 csapat nevezett be, s a két BÉKSZI-s diáknak az ország minden területéről érkezett, csaknem 35 diákkal kellett megmérkőzniük.

A felkészülés részeként megalkotott kisautó működőképességét a fiúknak a gyakorlatban is bizonyítaniuk kellett a szakmai zsűri előtt, majd egy prezentáció segítségével bemutatni az elektronikus konstrukció részleteit, valamint a műszaki megoldásokat firtató kérdéseket is meg kellett válaszolniuk.

A fiataloknak a robot autómodell mellett versenyfeladat volt egy elektronikai panel elkészítése is, vagyis egy nyomtatott áramkörre különböző elektronikai alkatrészeket kellett beszerelniük, majd egy második lépcsőben, digitális oszciloszkóppal szintén bizonyítaniuk a berendezés működőképességét is.

Domokos tanár úr bízik abban, hogy a következő esztendőben is indíthat az elektronika-elektrotechnika szakmacsoport olyan tehetséges diákokat, akik ismét bizonyíthatják a BÉKSZI-ben folyó szakmai műhelymunka magas színvonalát.


bekszi.hu


bekszi.hu


bekszi.hu