Békés megye hírek

Kitárta kapuit az Ibsen Ház

Kitárta kapuit az Ibsen Ház

A Békés Megyei Munkácsy Mihály Múzeum 2007-es, illetve a Békés Megyei Tudásház és Könyvtár 2009-es megszépülése után újabb, a megyében élők közművelődését és közösségi életét szolgáló korszerű megyei épület nyitotta meg kapuit a Békés Megyei Jókai Színház szomszédságában. Egy egésznapos ünnepélyes megnyitórendezvény keretein belül adták át az Ibsen Házat.

Egy 700 millió forintos beruházás eredményeként született meg Békés megye új összművészeti központja, az Ibsen Ház - Művészeti, Oktatási és Közművelődési Központ, melynek finanszírozásához 595 millió forintot a Norvég Alap, 52.5 millió forintot saját erejéből a Békés Megyei Önkormányzat, és ugyancsak 52.5 millió forintot az Európai Uniós Önerő Alap biztosított - mondta el a reggeli sajtótájékoztatón Farkas Zoltán, Békés Megye Képviselő-testületének elnöke. Ezt követően az új közösségi térben létrehozott stúdiószínházban tartották meg A XXI. század kultúrája - adottságok és lehetőségek az Ibsen Házban címet viselő konferenciát, melyen Czégény Gyula, a Békés Megyei Önkormányzat Szakmai Felügyeleti Osztályának vezetője köszöntötte a vendégeket.

 

 

Az Ibsen Ház megnyitása többéves munka eredménye

Az Ibsen Ház megnyitása többéves munka eredménye

 

A konferencia vendégeit Czégény Gyula, a megyei önkormányzat szakmai felügyeleti osztályának vezetője köszöntötte

A konferencia vendégeit Czégény Gyula, a megyei önkormányzat szakmai felügyeleti osztályának vezetője köszöntötte

 

Majd Závogyán Magdolna, a megyei önkormányzat kulturális referense, valamint a projekt menedzsere mutatta be a pályázat részleteit, az elmúlt két év történéseit. Egyben rávilágított arra, hogy az önkormányzat az egyre erősödő pénzügyi megszorítások következtében dolgozta ki azt a koncepciót, miszerint a megyei fenntartású kulturális intézmények összefogása elengedhetetlen ahhoz, hogy a kötelező feladatokon túl fenntartsa azokat a szolgáltatásokat, melyek egy gazdag, sokrétű magas kultúrát képesek létrehozni a megyében. Szabó János, a Megina Kft. ügyvezető igazgatója előadásában az építési munkálatokba engedett bepillantást. Az Ibsen Ház amellett, hogy számtalan kulturális, közművelődési, képzési funkciót tölt be, az egyetlen olyan épület a megyében, mely egy mediterrán típusú udvarral rendelkezik, ezáltal a kamaraterem nyári szabadtéri előadások színterévé is válhat.

 

Szabó János ügyvezető igazgató előadása az építési munkálatokba engedett bepillantást

Szabó János ügyvezető igazgató előadása az építési munkálatokba engedett bepillantást

 

Az új összművészeti központ falai között lelt első saját otthonára az 1949 óta létező Békés Megyei Napsugár Bábszínház. Lenkefi Zoltán igazgató elmondta: egy hosszú út végén méltó helyet talált a társulat, az édesapja, Lenkefi Konrád kitartó munkájából született bábegyüttes életében egy új korszak kezdődött el. Fekete Péter, a Békés Megyei Jókai Színház igazgatója mutatta be a stúdiószínpad lehetőségeit: hiszen a színházterem amellett, hogy a Harruckern János Közoktatási Intézmény által működtetett Fiatal Színházművészeti Tanház diákjainak a legmodernebb, színházközeli képzést hivatott nyújtani, kiváló színtere lehet az elmélyült műhelymunkát igénylő stúdiódaraboknak is.

 

Az Ibsen Házba költözött a Napsugár Bábszínház társulata is

Az Ibsen Házba költözött a Napsugár Bábszínház társulata is

 

Az Ibsen Házban próba- és fellépési lehetőséghez jut a Békés Megyei Szimfonikus Zenekar is, rendelkezik itt helyiségekkel az IBSEN Oktatási, Művészeti és Közművelődési Nonprofit Kft. Kézműves Szakiskolája és Alapfokú Művészeti Iskolája, továbbá annak Kulturális Irodája is ideköltözött a Tudásházból. Innen folytatja a közösségépítést a Közösségfejlesztők Békés Megyei Egyesülete működtette Békés Megyei Civil Szolgáltató Központ, melyet Pocsajiné Fábián Magdolna szociológus, közösségfejlesztő mutatott be a vendégeknek. Az egyesület az Állampolgári Részvétel Hete kampányhét alkalmából délután a Civil Szakmai Műhely keretein belül adott lehetőséget a Békés megyében megvalósuló hasznos állampolgári kezdeményezések bemutatkozására.

 

A konferenciát a Körösmenti Táncegyüttes műsora zárta

A konferenciát a Körösmenti Táncegyüttes műsora zárta

 

Az ünnepélyes megnyitóra 14 órakor került sor, melyen Farkas Zoltán, Békés megye Képviselő-testületének elnöke köszöntötte a jelenlévőket, majd Németh Zsolt, a Külügyminisztérium államtitkára méltatta a Békés megyei kezdeményezést, valamint őexellenciája Siri Ellen Sletner, a Norvég Királyság nagykövete mondta el megindító gondolatait a norvég-magyar együttműködés jegyében. Az ünnepélyes szalagátvágás ceremóniáját megtisztelte jelenlétével Domokos László, az Állami Számvevőszék elnöke, valamint Rónaszéki Gábor, a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség Központi Pénzügyi és Szerződéskötő Egységének igazgatója is. Az ünnepi műsor valódi összművészeti kínálatával idézte meg a ház hangulatát: a Jókai Színház társulata Ibsen Nóra című drámájának részletével övendeztette meg a közönséget, ezt követően Balázs Csongor, a bábszínház művésze és Gubik Petra, a Színitanház hallgatójának produkciói mellett a magyar, illetve a norvég népzene adott ízelítőt a két nemzet zenei kulturális örökségéből.

 

 

Ünnepélyes keretek között adták át az Ibsen Házat

 Ünnepélyes keretek között adták át az Ibsen Házat

 

Norvégia hangulatát idézte a szájharmonika

Norvégia hangulatát idézte a szájharmonika

 

A bábos produkció sem hiányozhatott az összművészeti kínálatból

A bábos produkció sem hiányozhatott az összművészeti kínálatból

 

Az Ibsen Ház előterében az ünnepi műsor után Tolnai Péter, Békés Megye Képviselő-testületének alelnöke leplezte le Mihály Gábor Kossuth-díjas szobrászművész alkotását, a névadó, Henrik Ibsen szobrát, melyet Végh Károly fotóművész Norvégia egy magyar szemével című kiállításának megnyitója követett az Ibsen Kávéházban. Majd Sigmund Groven norvég szájharmonika-művész, Anne Lise Gjöstöl énekesnő, valamint Ivar Anton Waagaard zongoraművész műsora bebizonyította: bár Norvégia messze van, más nyelven beszélünk, más kultúrában élünk, mégis ugyanúgy érzünk, szeretünk, nevetünk és sírunk néha. A tartalmas nap norvég ízutazással végződött: Prohászka Béla Venesz-díjas olimpiai mesterszakács kalauzolta el a vendégeket a fjordok és a zúgó patakok országának gasztronómiájába.

 

Henrik Ibsen szobra Mihály Gábor Kossuth-díjas szobrászművész alkotása

Henrik Ibsen szobra Mihály Gábor Kossuth-díjas szobrászművész alkotása

 

Végh Károly fotói norvég tájakra repítettek

Végh Károly fotói norvég tájakra repítettek

 

Norvég dallamok az Ibsen Ház stúdiószínpadán

Norvég dallamok az Ibsen Ház stúdiószínpadán

 

Ízutazás Norvégiában

Ízutazás Norvégiában

 

Szeptember 24-25-én az Ibsen Ház a nagyközönség előtt is megnyitja kapuit: rengeteg színes program várja a látogatókat Békés megye új összművészeti központjában.

 

 

Forrás: Békés Megyei Jókai Színház Programiroda, TS

 

Békés Megyei Önkormányzat - MCOnet

 

Szóljon hozzá a fórumon!: Kitárta kapuit az Ibsen Ház