Békés megye hírek

Kiállítása nyílt neves román kortárs szobrásznak a Harruckernben

A román képzőművészet egyik korszakos alkotóját, Ioan Tolanrt mutatja be az a kiállítás, ami június 7-én nyílt meg a gyulai Harruckern Dürer-Aulájában. A megnyitón maga a mester, Ioan Tolan és párja, Aurelia asszony is tiszteletét tette. A tárlaton részt vett Tolnay Péter, Békés Megye Képviselő-testülete térségi tanácsnoka is.

Mikulán Róbert, Tolnay Péter, Ioan Tolan, Aurelia Tolan, Gyalog László

 

Ioan Tolan szobraiból nyílt kiállítás a gyulai Harruckernben

 

 

A szobrász-festőművészt Demián Szilvia, aradi Sabin Dragoi Művészeti Líceum korábbi igazgatója méltatta, majd Mikulán Róbert, a Harruckern vezetője vette át a szót. Az igazgató elmonda: Ioan Tolan már nagyban munkálkodik azon a monumentális Harruckern-szobron, ami az intézmény gyulai központjának dísze lesz.

 

Mikulán Róbert, Tolnay Péter, Ioan Tolan

 

Mikulán Róbert igazgató köszöntötte a neves szobrászt

 

A román képzőművészet jeles képviselője, Ioan Tolan alkotta meg azt a három, kisméretű bronz Harruckern mellszobrot is, amiket a tárlaton tekinthetnek meg a látogatók. A 84 éves művész a megnyitón meghatottságát és örömét fejezte ki, hogy a Harruckernben nyílt kiállítása, mely által az ifjúság is megismerkedhet munkájával. A mester számos ajándékpéldányt is hozott, majd dedikálta a róla írt Az idő tükrében című könyvet.

 

Ioan Tolan művészeti tanulmányait Bukarestben a Nicolae Grigorescu Képzőművészeti Intézetben kezdte, a képzést a szentpétervári Repin Képzőművészeti Akadémián folytatta. Számtalan köztéri alkotása mellett művei magángyűjteményekben is megtalálhatók, Görögországban és az egykori Jugoszláviában állandó kiállítása volt.

 

Ioan Tolan szobrai

Ioan Tolan szobrai a gyulai Harruckernben tekinthetők meg

 

A szobrászművész tíz évig igazgatta az aradi művészeti iskolát, 2002-ben szülővárosa díszpolgárává választották. Ioan Tolan mesterien bánik a márvánnyal, bronzzal, agyaggal, a Harruckern kiállítására csodás fafaragásokat is elhozza.

 

Forrás: Harruckern János Közoktatási Intézmény, B.J.