Békés megye hírek

Jövőre 2,5 milliárddal kevesebb forrással számolhat a Békés Megyei Önkormányzat

Jövőre 2,5 milliárddal kevesebb forrással számolhat a Békés Megyei Önkormányzat

2010-ben közel 2,5 milliárd forinttal kevesebb pénzből gazdálkodhat a Békés Megyei Önkormányzat, mint idén, ha a kormány jelenlegi költségvetési tervezete szerint kell működését biztosítania, számolt be Domokos László megyei elnök az idősek világnapja alkalmából október 1-én megrendezett Idősügyi Tanács ülésén. Prezentációjából az is kiderült, hogy bár még nem lehet pontosan tudni, de az idősügyi területet tekintve is mintegy százmillió forintos forráscsökkenéssel számolhatnak.

Az ülésen jelenlévők megismerkedhettek számszerűen azzal, hogy az elmúlt három évben milyen mértékű forráskivonást szenvedett el a megyei önkormányzat, Nyikora Illésné pénzügyi osztályvezető előadásában.

 

Nyikora Illésné pénzügyi osztályvezető

Az idősügyi területet tekintve is mintegy százmillió forintos forráscsökkenéssel számolhatnak

 

Ezt követően Domokos László beszélt az önkormányzat jövő évre vonatkozó költségvetési tervezetéről, melyből kiderült, hogy a 20 milliárd forintos büdzséből jövőre 1,5 milliárd forinttal kevesebb bevétel áll majd rendelkezésre, mert a kormányzat ennyivel kevesebb forrást biztosít. A csökkenés egyrészt a személyi jövedelemadó elvonásából, másrészt az illetékből származó bevételek csökkenéséből, illetve az ÁFA emelésből áll össze, mondta el a közgyűlés elnöke.

 

Domokos László, a Békés Megyei Közgyűlés elnöke

A 20 milliárd forintos büdzséből jövőre 1,5 milliárd forinttal kevesebb bevétel áll majd rendelkezésre 

 

Domokos László véleménye szerint aggodalomra adhat okot az is, hogy egészségügy is közel egy milliárd forintos bevételkieséssel számolhat, mint elmondta, ennyivel kevesebb juthat a Békés Megyei Pándy Kálmán Kórház finanszírozására is. Ezzel a számítások szerint közel 2,5 milliárd forinttal kevesebb pénzből gazdálkodhat a Békés Megyei Önkormányzat és bár korábban átszervezték az intézményrendszert, hogy elérjék az egyensúlyi költségvetést, jövőre a működéshez mégis hitelt kell felvenniük, mondta el a megyei elnök, majd hozzátette, hogy nem a pénzpiachoz fordulnak, hanem megpróbálják a korábban kibocsátott 9,4 milliárd forint értékű kötvény terhére kompenzálni a forráshiányt.

 

A Domokos Lászlóval készített interjút itt tekintheti meg:

 

Forrás: Békés Megyei Önkormányzat - G.T.

 

Békés Megyei Önkormányzat - MCOnet

 

Szóljon hozzá a fórumon!: Jövőre 2,5 milliárddal kevesebb forrással számolhat a Békés Megyei Önkormányzat