Békés megye hírek

Játék, szerencse és bűvésztrükk - a Csuta művésztelep zárókiállítása

Játék, szerencse és bűvésztrükk - a Csuta művésztelep zárókiállítása

A Csuta művésztelep augusztus 5-én Békéscsabán látogathatóvá tett idei összegző kiállítása is arra bizonyíték, hogy alkotások nemcsak magányosan, elefántcsonttoronyba elvonulva születnek, hanem a művészek egymást megihlető társaságában is. A tárlatot Pákh Imre műgyűjtő nyitotta meg.

A játék, a szerencse és a 21-es szám voltak központi, újra meg újra felbukkanó elemei a július végén, augusztus elején tartott XXI. Csuta Nemzetközi Művésztelepnek. Az 1993-ban Csuta György festőművész kezdeményezésére életre hívott egyhetes alkotótábor helyszíne ezúttal is Békés volt, és a több mint harminc résztvevő között egyaránt találhattunk Békés megyeit, hazánk távoli tájairól és más országokból ideérkezetteket.

A játék, a szerencse és a 21-es szám újra meg újra felbukkanó elemei voltak az idei művésztelepnek

 A művek keletkezését elsősorban magányos tevékenység eredményeként gondoljuk el, és ahogyan a szervezők is vallják, legfontosabb munkáikat a résztvevő alkotók is műtermeik elefántcsonttornyában alkotják - itt azonban társaságban, az alkotótársak egymást inspiráló közösségében, illetve az érdeklődő látogatók közelségében teremtődnek meg. Jól bejáratott hagyomány, hogy ezekből az elkészült alkotásokból zárókiállítást rendeznek, így augusztus 5-én a Jankay galériában, Békéscsabán mutatták be az elsősorban festményekből álló tárlatot.

Pákh Imre műgyűjtő, a Munkácsy Mihály Alapítvány elnöke

Az alkotótáborban született műveket mutatták be

 

Az e hónap 24-éig megtekinthető gyűjtemény megnyitóján Farkas Zoltán, a Békés megyei közgyűlés elnökének köszöntője után dr. Tuza Béla fővédnök és Pákh Imre műgyűjtő, a Munkácsy Mihály Alapítvány elnöke mondott beszédet, Boldog Péter bűvész pedig, illeszkedve a tábor idei központi témaköréhez, kártyatrükköket mutatott be. Végül Csuta György szólította közönség elé a művésztelep idei résztvevőit.

 

Farkas Zoltán, a Békés megyei közgyűlés elnöke

 Az augusztus 24-éig megtekinthető kiállítás  megnyitóján Farkas Zoltán is köszöntötte a megjelenteket  

Forrás: Békés Megyei Önkormányzat - G.E.

 

 

Békés Megyei Önkormányzat - MCOnet

 

Szóljon hozzá a fórumon!: Játék, szerencse és bűvésztrükk - a Csuta művésztelep zárókiállítása