Békés megye hírek

Ismét támogatást ad a megyei önkormányzat a Bursa Hungarica ösztöndíjhoz

Ismét támogatást ad a megyei önkormányzat a Bursa Hungarica ösztöndíjhoz
Idén ismét csatlakozik a Békés Megyei Önkormányzat a Bursa Hungarica Felsőoktatási Önkormányzati Ösztöndíjrendszerhez, kiegészítve azon megyei települések támogatási összegeit, akik csatlakoztak a programhoz. A megyei önkormányzat az Emberi Erőforrások Minisztériumával már meg is kötötte az erről szóló megállapodást. A megyében élő fiatal tehetségek így több pénzt kaphatnak a 2014. évi ösztöndíjprogramban melyre idén, november 15-ig lehetett pályázni a lakhely szerint illetékes település önkormányzatánál.
A napokban hivatalosan is döntött a Békés Megyei Önkormányzat Közgyűlése arról, hogy újra csatlakozik a Bursa Hungarica ösztöndíj programhoz, mely a szociálisan hátrányos helyzetű fiatalok felsőoktatási tanulmányait támogatja az esélyegyenlőség jegyében.
Farkas Zoltán, a Békés Megyei Önkormányzat Közgyűlésének elnöke elmondta, a határidőig 2013. október 11-ig 49 megyei település csatlakozott a pályázatot kezelő Emberi Erőforrás Támogatáskezelő felhívásához, így ennyi településen tud a megyei önkormányzat is kiegészítő támogatást adni a helyi pénzforrásokhoz.

Farkas Zoltán, a Békés Megyei Önkormányzat Közgyűlésének elnöke.


A gyakorlatban ez azt fogja jelenteni, hogy miután mind a 49 település elvégezte és lezárta a bírálatokat, ekkor kezdheti meg a megyei önkormányzat a támogatások odaítélését a települések által támogatott pályázók részére. A véglegesen meghozott döntést, azaz a megyei támogatott döntési listát a megyei önkormányzat 2014. január 24-ig küldi meg a Támogatáskezelőnek. Ahogy azt a közgyűlési elnök hangsúlyozta, a Békés Megyei Önkormányzat örömmel fogadta el az Emberi Erőforrások Minisztériumának partnerségi meghívását, hiszen a korábbi években is rendszeresen kiállt a megyei fiatalok támogatása mellett.

Mint ismert, a Bursa Hungarica ösztöndíjra „A" és „B" típusú pályázattal, november 15-ig lehetett jelentkeznie azoknak a szociálisan rászorult fiataloknak, akiknek lakóhelye az ösztöndíjprogramhoz csatlakozó önkormányzat területén van és vagy már igazolható felsőoktatási jogviszonnyal rendelkeznek, vagy felsőfokú tanulmányaikat ezután fogják megkezdeni. Mivel az „A" típusú pályázat tíz hónapra szól, a „B" típusú pedig háromszor tíz hónapra, így a Békés Megyei Önkormányzat is garantáltan eddig az időtartamig folyósítja a megítélt támogatási összegeket. A Bursa Hungarica ösztöndíjprogram tehát Békés megyében három támogatási részből fog állni, a központi állami támogatás mellett a helyi települési támogatásból és a megyei önkormányzati kiegészítő támogatásból.

 

A Békés Megyei Önkormányzat Közgyűlése egyhangúan támogatta a javaslatot.

 

Farkas Zoltán elnök elmondta, a döntés része annak a megyei önkormányzati stratégiai rendszerszemléletnek, mely kiemelten fontosnak tartja a megyében élő fiatalok oktatását, szakképzését. Bízik abban, hogy a 2014-től életbe lévő megyei szintű fejlesztéspolitika rövid távon is éreztetheti annyira a hatását, hogy akár a most támogatott fiatalok is megtalálják céljaikat itt, szűkebb hazájukban, Békés megyében.