Békés megye hírek

Iskolatörténeti kiállítás nyílik a Munkácsy Mihály Múzeumban

Iskolatörténeti kiállítás nyílik a Munkácsy Mihály Múzeumban

A Munkácsy Mihály Múzeumban január 26-án (csütörtök) 14 órakor "..tarisznyámban palavessző..." - Az oktatás 1842-1948 közötti helyi emlékei címmel Békéscsaba iskolatörténetét bemutató időszaki kiállítás nyílik.

A Békéscsaba iskolatörténetéről szóló tárlat 1842-től az államosításokig, azaz 1948-ig idézi fel a helyi oktatás történetét.
Miért is 1842-őt választottuk a kezdő évszámnak? Békéscsaba oktatástörténetében 1842 jelentős évszám, ugyanis ebben az esztendőben nyílt meg az első olyan iskola, amely az elemi iskolánál magasabb képzést nyújtva már a továbbtanulásra készítette fel a hallgatókat. A polgári, felső magyar iskolának vagy reáliskolának is nevezett tanintézményt, amely a gimnázium egyik, helyi előzményének tekinthető, az evangélikus egyház alapította.
A Munkácsy Mihály Múzeum kiállítása a város iskolatörténetét az elemi iskoláktól a felekezeti, községi és állami tanintézetekig elsősorban múzeumi fényképek és levéltári dokumentumok segítségével eleveníti fel. A magasabb szintű iskolák esetében a tárlat konkrét oktatási intézményekre is kitér: a fiú- és leánypolgári iskolára, a Lorántffy Zsuzsanna Leánygimnáziumra, és az Ágostai Hitvallású Evangélikus Rudolf Főgimnáziumra. Természetesen nem marad említés nélkül a helyi szakoktatás sem, hiszen a leányoknak is volt iparostanonc-iskolájuk, valamint felsőkereskedelmi és felsőmezőgazdasági iskola is működött a városban.

A nagyításhoz kattintson a képre!

  Meghívó az iskolatörténeti kiállítás megnyitójára

Meghívó az iskolatörténeti kiállítás megnyitójára

A kiállításban látható lesz egy osztályterem rekonstrukciója az adott korszakra jellemző berendezési tárgyakkal, taneszközökkel, amelyek között az egyes iskolatípusokra jellemző tankönyvek és egyéb dokumentumok, tárgyak (tolltartó, palatábla, tintatartó stb.), valamint fizikai, kémiai, földrajzi és biológiai szemléltető eszközök egyaránt helyet kapnak.
A tárlat interaktivitásának köszönhetően a látogatók igény szerint részt vehetnek egy korabeli tanítási órán, belelapozhatnak régi tankönyvekről, írkákról készített másolatokba, írhatnak mártós tollal, vagy akár a két világháború közötti tankönyvek feladatait is megoldhatják.
A megnyitóra minden érdeklődőt szeretettel várunk.


Forrás: Békés Megyei Múzeumok Igazgatósága, Kocsor János történész muzeológus
Feltöltő: Békés Megyei Múzeumok Igazgatósága, Nagy Éva közművelődési munkatárs

Békés Megyei Önkormányzat – MCOnet
Szóljon hozzá a fórumon!:
Iskolatörténeti kiállítás nyílik a Munkácsy Mihály Múzeumban ...tarisznyámban palavessző... címmel