Békés megye hírek

Interjú a Békés Megyei Jókai Színház igazgatójával a 'Titkok Évadáról'

Interjú a Békés Megyei Jókai Színház igazgatójával a 'Titkok Évadáról'
Fekete Pétert, a Békés Megyei Jókai Színház igazgatóját a 2011/2012-es évad elején faggattuk az idei tematikáról, miértekről, kedvencekről... Az ország egyik vezető színháza egy igen érdekesnek ígérkező középiskolás színházi programot is indít, amellyel minden bizonnyal közelebb hozzák a tizenéves korosztályt a teátrum varázslatos világához.


- 2011-2012-ben a Titkok Évada lesz Békéscsabán. Mit takar ez?
- Az emberi fejlődés egyik meghatározója, hogy nem nyugszunk bele a megismertbe, hanem mindig újabb és újabb titkokat akarunk megfejteni. Ez viszi előrébb a világunkat. Ennek alapján az idei évadunkat is a titkok megfejtése köré szerveztük. Csupa olyan darabot választottunk, amely témájában valamilyen titok megfejtését érinti. Rögtön az első mű a Monte Cristo grófja, amely tele van titokkal: Ki ez az ember? Honnan jött? Mit akar? Mi is valójában Monte Cristo kincse? Valóban az arany és a gyémánt, vagy netán valami más? Az öreg hölgy látogatása Fodor Zsóka főszereplésével szintén sok kérdést vet fel: Ki az az öreg hölgy, aki megváltoztatja az emberek életét?

Fekete Pétert,

Interjú a Békés Megyei Jókai Színház igazgatójával a 'Titkok Évadáról'


Mi az a színház vagyunk, amely tematikus évadokat tart. Három éve tisztán magyar évadot tartottunk, tavaly előtt a "szomszédolás" kapcsán a környező országok színházi darabjaiból válogattunk, az előző évben pedig "klasszikus" évadunk volt.

- Van kedvenc darabja az idei évadból, amelyet nagyon vár?
- Brestyánszki Boros Rozália írt egy darabot Csörte címmel egy drámaíró versenyre 2 évvel ezelőtt, amely egyfajta valóság show-n alapuló mű. Jómagam fogom rendezni, s bár tavaly már megvolt az előbemutatója, még dolgozunk a végleges verzión, amelyet ősszel láthat a nagyérdemű a Stúdiószínházban.

Monte Cristo grófja

Rögtön az első darab a Monte Cristo grófja lesz a 'Titkok Évadában'


- A szolnoki kezdeményezés alapján a középiskolás színházi programot Békéscsabán is  beindítják. Erről mesélne kicsit?
- Nagyon fontos, hogy átvegyük a Magyar Teátrumi Társaságon belül egymástól azokat a kezdeményezéseket, amelyeket sikerrel próbáltak ki. Nagy öröm számunkra, hogy a mi kezdeményezéseinket is jól hasznosítják a  baráti színházak. A szolnokiak "Ádám és Éva" programját, amelynek keretében Az ember tragédiája című művet színenként szétvágva a város középiskolásai között felosztjuk, 1 éven keresztül a diákok mellé rendezünk egy-egy színészt és rendezőt, aki segít nekik a felkészülésben és az év végén így állítunk össze a nagyszínpadon egy darabot, amelyben mindenki bemutathatja a maga által színpadra álmodott tragédia jelenetet.

színház

Az ország egyik vezető színháza egy igen érdekesnek ígérkező középiskolás színházi programot is indít


Egyébként fantasztikusak a visszhangok, nem csak Szolnokról, hanem Zalaegerszegről, Veszprémből és Debrecenből is, akik már átvették ezt a projektet, így mi is nagy várakozással nézünk elé.


MCOnet-Kovács Tünde