Békés megye hírek

III. Szarvasi töltött káposzta-főző és kolbászkészítő verseny

III. Szarvasi töltött káposzta-főző és kolbászkészítő verseny

Igazi magyaros töltött káposzta, sült kolbász és megannyi ízletes étel várta október 17-én az érdeklődőket Szarvas Fő terén a III. Szarvasi töltött káposzta-főző és kolbászkészítő versenyen. A helyszínen interjút adott Deutsch Tamás, Babák Mihály, Benke László, Demeter Attila, Salgó István és Závoda Ferenc. 

Deutsch Tamás a hagyományőrző fesztiválok fontosságáról

Deutsch Tamás, Európa Parlamenti képviselő is tiszteletét tette a szarvasi kolbászkészítő versenyen. Mint megtudtuk, járatos a kolbásztöltésben, szereti a vidéki ízeket, a hájas tésztát, a hurkát és a házi kolbászt, és kiemelte az ilyen és ehhez hasonló hagyományőrző fesztiválok fontosságát.

 

A töltött káposzta a legjobb étel

Babák Mihály, Szarvas Város polgármestere a Körös TV stábjának a szarvasi kolbászkészítő versenyen elmondta, hogy szerinte a töltött káposzta a legjobb étel, minden szarvasi család ismeri; örül ennek a kezdeményezésnek, majd kiemelte a rendezvény közösségépítő és összetartó erejét.

 

Benke László a szarvasi kolbászkészítő versenyről nyilatkozott

Szarvas főterén egy idénynyitó disznótorral vette kezdetét a téli kolbászkészítő szezon. A rendezvény helyet adott a III. Töltött káposztakészítő és Kolbászkészítő Versenynek. Számos csapat nevezett, így a zsűrinek sem volt könnyű dolga. Benke László mesterszakács, a zsűri elnöke is erről nyilatkozott a Körös TV stábjának.

 

A szarvasi motorosok kolbászkészítő receptje

Demeter Attila és a szarvasi motorosok is beneveztek a kolbászkészítő versenyre. A fiatalabb generáció a kolbászkészítés rejtelmeiről számolt be, és elárulta nekünk a pontos receptúrát; ezt követően megtudhattuk, hogy a töltött káposzta készítés még várat magára a Demeter családnál.

 

Az édesanyák készítik a legjobb töltött káposztát

A Városi Csibészek csapata hagyományos szarvasi kolbász készítését vállalta. Salgó Istvántól most nem a legújabb frizurákról hallhattunk, hanem megtudtuk a kolbászhús összetevőit, illetve azt is, hogy a legjobb töltött káposztát az édesanyák készítik.

 

A vidéki disznótor előnyei

Závoda Ferenc, a Szarvasi Gazdák Nemzetiségi Hagyományőrző Egyesületének elnöke, a kolbászkészítő verseny főszervezője kiemelte a rendezvény hagyományőrző küldetésének fontosságát. Megtudhattuk, hogy a versenyzők milyen feltételek mellett nevezhettek; illetve egy vidéki, házi disznótor előnyeiről is beszámolt az egyesület elnöke.

 

Forrás: Körös TV

Feltöltötte: R.K.

 

Békés Megyei Önkormányzat - MCOnet

 

Szóljon hozzá a fórumon!: III. Szarvasi töltött káposzta-főző és kolbászkészítő verseny