Békés megye hírek

II. BÉKÉS MEGYEI KORASZÜLÖTT NAP

II. BÉKÉS MEGYEI KORASZÜLÖTT NAP
A hagyományteremtés szándékával második alkalommal ünnepeltük meg kórházunk Árvay-termében a Koraszülöttek Napját. A szülők előadásokat hallgathattak meg a koraszülöttségről, a védőoltásokról, a lázcsillapításról. Egykorvolt koraszülöttjeink számára igen bőséges gyermekprogramok nyújtottak maradandó élményt.
2012. június 2-án a hagyományteremtés szándékával második alkalommal ünnepeltük meg kórházunk Árvay-termében a Koraszülöttek Napját. A szülők előadásokat hallgathattak meg a koraszülöttségről (Dr. Sipos Péter), a védőoltásokról (Dr. Zátonyi Adél), a lázcsillapításról (Dr. Abdulrahman Abdulrab). Egykorvolt koraszülöttjeink számára igen bőséges gyermekprogramok nyújtottak maradandó élményt: Jimmy Bohóc közel egy órás műsora, ugráló-vár, kézműves foglalkozások és mentőautóval ill. tűzoltóautóval való ismerkedés. Rendelkezésére állt pszichológus (Takács Tímea) és dietetikus (Seresné Szabó Ágnes), akik kérésre tanáccsal látták el a szülőket.
A Koraszülöttek Napjának rendezvényét megtisztelte jelenlétével és köszöntötte a vendégeket Dr. Görgényi Ernő, Gyula város polgármestere és Dr. Kovács József főigazgató főorvos. is. A regisztrált résztvevők száma 140 fő volt.

Pándy Kálmán Kórház

Dr. Kövesdi József orvos igazgató, Dr. Görgényi Ernő városunk polgármestere, Dr. Kovács József főigazgató főorvos.

A koraszülöttek napját mindössze pár éve ünnepeljük, a szülész Dr. Paulin Ferenc professzor javaslatára. Ezzel kívánjuk felhívni a figyelmet a sok törődést és nem kevés szakmai munkát igénylő koraszülött ellátásra.
A koraszülöttek aránya az Európai Unióban 4-5 %, Magyarországon 8 % felett van, tehát 100 újszülöttből 8 túl korán jön a világra. Az utóbbi időben a koraszülöttek száma ismételten emelkedik, ennek oka vélhetőleg az egyre nagyobb számú ikerterhesség, hiszen ikerterhességek esetén a koraszülöttség rizikója hatszor nagyobb.
Nem beszélhetünk úgy a koraszülöttségről, hogy nem ejtünk szót az újszülött-szállításról. Az újszülöttek 5-6%-a kerül a Perinatalis Intenzív Centrumokba. Békés megyében 2011-ben 2630 gyermek született, ebből 213 volt koraszülött. A gyulai Gyermekosztályon az újszülött intenzív osztályon kezelt koraszülöttek és súlyos állapotú újszülöttek száma évente 220-250 között mozog.
A túlélés és annak minősége terhességi kortól és születési súlytól függően változó. A 22. terhességi hét előtt nincs esély az életben maradásra. 1000 g alatti születési súlyúak túlélése 80%-os, 1500 g alatti születési súlyúak esetében 91 %-os (ezzel az eredménnyel Békés megye a 2. legjobb országos teljesítményt érte el a megyék rangsorában).
A csecsemőhalálozás szempontjából a koraszülöttek a legesendőbbek, szerveik igen nagyfokú éretlensége miatt. A legéretlenebb koraszülöttek külső beavatkozás nélkül egyáltalán nem, vagy csak súlyos, károsodásokkal maradnának életben. A csecsemőhalandóságot alapvetően a koraszülöttek száma illetve az anyák egészségi állapota és egészségi kulturáltsága határozza meg.
Minél éretlenebb egy újszülött, annál nagyobb az esélye a koraszülötteket fenyegető utóbetegségek kialakulására (központi idegrendszer károsodása, szemészeti szövődmények, légzőszervi betegségek), ezért állapotukat éveken át követjük.

A rendezők (Dr. Zátonyi Adél, Dr. Abdulrahman Abdulrab adjunktusok és Szabó Edit főnővér) köszönetüket fejezik ki a szponzoroknak, elsősorban a Ferbonex Kft. vezetőjének, a Centrum Patikának, a Nestlé Magyarország Kft-nek a támogatásért.

Koraszülött Nap

Szülőknek és gyerekeknek szólt ez a rendezvény.

gyerekgyógyászat

A rajzolás, papírjáték is jó időtöltés.

Jimmy Bohóc

Jimmy Bohóc és Társa a gyerekek kedvencei.

 Képgalériánk nézegetéséhez kattintson ide !


Forrás: Dr. Sipos Péter osztályvezető főorvos, c. egyetemi docens