Békés megye hírek

Hétvégén is sörfesztivál - élő közvetítés a helyszínről

Hétvégén is sörfesztivál - élő közvetítés a helyszínről

Negyedik napja tart a X. Csabai Sörfesztivál és Csülökparádé. Csülökpörkölt, foci VB és a Saragossa Band koncertje várja ma a látogatókat a helyszínen. A Nemzeti Fesztivál sátraiban pedig tovább hódolhatunk a népi kultúrának: népzene, néptánc, népi mesterség bemutatók, kézműves kiállítások fogadják a vendégeket.

19.45

Hamarosan befejeződnek a programok a Nemzeti Fesztivál sátraiban, ám a X. Csabai Sörfesztivál és Csülökparádé tovább folytatódik a foci VB Anglia-USA mérkőzésével, majd a Saragossa Band koncertjével. A Nemzeti Fesztivál színpadán még zenél a Békés Banda János Hajnalka közreműködésével, előtte pedig a Belencéres Táncegyüttes és utánpótláscsoportjának műsorát láthatta a közönség. A 24. Kállai Kettős Néptáncfesztivál Együttes Nívódíjával büszkélkedő formáció a Kárpát-medence csodálatos táncait hozta el ma a vendégeknek. De megismerkedhettünk a kovácsmesterséggel is, és a rendkívül jól sikerült csülökpörköltek mellett válogathattunk a nagyon ízletes krémsajtokból. Most búcsúzunk, tartsanak velünk holnap is, a sörfesztivál utolsó napján!

 

A Békés Banda a megye legrégebbi népzenei együttese

 

A Belencéres Táncegyüttes műsora

A játékos kedvűek Békés megyével kapcsolatos

 kvízkérdésekre válaszolhattak

A krémsajtok többféle ízesítésben készültek

 

Sokan szeretik a népzenét megyénkben17.45


Különleges előadásnak lehettek szem és fültanúi a Nemzeti Fesztivál sátrában a vendégek: Kanalas Éva a Sztyeppi kultúra hangi világát hozta el a sörfesztiválra. A békéscsabai születésű énekes, aki 1991-ben népdal kategóriában elnyerte a Népművészet Ifjú Mestere kitüntető címet, fő kutatási területe a moldvai csángó magyarok dalhagyománya. Hangjának csengése, énekmódjának hajlékonysága a dobbal kiegészülve a sámán hagyományokat idézte meg ma délután. 17 óra előtt pár perccel a vésztői Krajcsó Bence szabolcs-szatmári és kis-sárréti népdalokat játszott citerán, utána pedig Lakatos Katalin moldvai népdalcsokrát nyújtotta át a közönségnek. Közben a Vésztő-mágori Történelmi Emlékhely sátrában elkezdődött a sajtkészítés, és amint kiderült ma a vajkészítés tudományába is bepillanthatnak az érdeklődők.

 

A gyerekeket gigantikus méretű megye-puzzle is

várja a Nemzeti Fesztiválon

 

kanalas_eva_265_20100622163655_314.jpg

 Kanalas Éva műsora a sztyeppei kultúrába engedett bepillantást

 

 Lakatos Katalin gyönyörű népdalokkal szórakoztatta a közönséget

 

 

15.30

 

Bár már-már hőmérsékleti csúcsokat döntögetünk a sörfesztiválon, egyre többen látogatnak ki a Békéscsabai Városi Sportcsarnokhoz. A nagy melegben sem állt meg az élet, a Nemzeti Fesztivál sátrában folyamatosan népzenei programokkal várják a látogatókat. 14 órától Kalocsai, Kecskeméti, és Hortobágyi népdalcsokrot hallgathattunk meg a Rozmaring Népdalkör előadásában, majd Kiss Ferenc citeramuzsikájára szórakozhatott a közönség. Szabó Kinga pajzán népmesével, az Első együtthálás történetével lepte meg a felnőtteket. Ezután a Katica Citerazenekar népdal-átdolgozásokat adott elő. A citera mellett a dobok is helyet kaptak a produkcióban, ezáltal erősítve a világzenei jelleget.

 

 

 

A Békés Megyei Önkormányzat sátrában is fő a finom csülökpörkölt

 

A Katica citerazenekar produkciója is sikert aratott a Nemzeti Fesztiválon

 

A Rozmaring népdalkör alföldi népdalokat énekelt

 

Szabó Kinga pajzán népmesével szórakoztatta a felnőtteket

 

 

 

12.30

 

Ma délelőtt rengeteg lelkes csapat fogott fakanalat, hogy ízletes csülökpörköltet ebédelhessen a sörfesztiválon. A Békés Megyei Jókai Színház csapata is nekilátott a főzésnek, Merő Béla rendező vezetésével már készül a csülök Jókai módra. S hogy könnyebben menjen a munka, a Nemzeti Fesztivál sátrában már elkezdődtek a programok: 11 órától a Trefort Ágoston Fiúkórusát hallhatta a közönség. Az Éneklő Ifjúság Arany minősítésével, valamint az Év Kórusa díjjal büszkélkedhető énekkar magyar népdalokkal szórakoztatta a jelenlévőket. Ezt követően a Kamut Táncegyüttes produkcióját láthatták a vendégek. A népművészek, kézművesek egész nap kiállításokkal, mesterség bemutatókkal várják az érdeklődőket, a Vésztő-mágori Történelmi Emlékhely sátrában például kiderül, hogyan is készül a szerencsepatkó.

 

A Békés Megyei Szociális Gyermekvédelmi Rehabilitációs és Módszertani

Központ saját készítésű tárgyakat kínál a vendégeknek

 

A Kamut Táncegyüttes műsora

 

Gyönyörű népművészeti portékák várják a látogatókat 

 

A Trefort Ágoston fiúkórus magyar népdalokat énekelt

 

Így készül a szerencsepatkó

 

 

Merő Béla rendező vezetésével készül

a Békés Megyei Jókai Színház csülökpörköltje

 

 

 

Forrás: Békés Megyei Jókai Színház Programiroda, TS
Feltöltő: Békés Megyei Jókai Színház Programiroda, BL

 

Békés Megyei Önkormányzat – MCOnet

 

Szóljon hozzá a fórumon!: Hétvégén is sörfesztivál - élő közvetítés a helyszínről