Békés megye hírek

Háztűznéző! Pénteken lesz az ukrán darab bemutatója

Háztűznéző! Pénteken lesz az ukrán darab bemutatója

Pénteken ismét premier lesz a Jókai Színházban. Az idei évad a színházi szomszédolás jegyében telik, elsőként Ukrajna mutatkozik be, és Gogol Háztűznézőjét állítják színpadra Mojszejev rendező segítségével.

A Jókai Színház társulata színházi szomszédolást hirdetett meg az idei szezonra. Ez azt jelenti, hogy az évad azokra a színdarabokra épül, amelyek a velünk határos országok drámairodalmában szerepelnek.

Egy-egy hónapot egy-egy szomszédos ország színházkultúrájának, és az adott határon túli magyar színházművészet bemutatásának szentelnek.

A szomszédolás több szempontból is fontos. Szélesíti a színház repertoárját, a különlegességekkel becsalogatja a nézőket, és a kapcsolatépítésben is jelentősége van.

 

 

 

 

A szomszédolás alapja az, hogy havonta bemutatnak egy-egy szomszéd országbeli színdarabot, de kapcsolódik hozzá egy nagyon sokrétű kulturális program kiállításokkal, koncertekkel, vendégelőadásokkal.

Az idei évadban elsőként bemutatkozó ország Ukrajna.

Minden darab színpadra állításában, amit az idei évadban bemutatnak, vendégművész is részt vesz.

Többnyire rendező, tervező érkezik /storage/upload/Békéscsabára, természetesen az adott darab származási országából azért, hogy segítse a helyi művészek munkáját. Még a nyelvi akadályok sem jelentenek problémát.

A próbák javában folynak, a színészek lelkiismeretesen dolgoznak, a rendező elégedett, így semmi akadálya annak, hogy péntektől egy hónapon át a Jókai Színház deszkáira lépjen Gogol, és elmesélje a rá jellemző humorral, és szarkazmussal a Háztűznéző történetét.

 

 

Békés Megyei Önkormányzat – MCOnet

Szóljon hozzá a fórumon!: Háztűznéző! Pénteken lesz az ukrán darab bemutatója