Békés megye hírek

Hamarosan bezárja kapuit az Orlai kiállítás

Hamarosan bezárja kapuit az Orlai kiállítás

Már csupán néhány napig láthatóak Orlai Petrics Soma alkotásai a Munkácsy Mihály Múzeumban. A nagyszabású kiállítást a művészetkedvelők január 8-ig, vasárnapig tekinthetik meg.

A szeptember közepe óta nyitva tartó tárlat bemutatásával a Munkácsy Mihály Múzeum Mezőberény híres szülötte és a 19. század művészetének kiemelkedő alakja előtt, születésének 190. évfordulójához közeledve kívánt tisztelegni.
A Békés megyei kötődésű festő életművét reprezentáló, dr. Keserü Katalin művészettörténész, egyetemi tanár által rendezett kiállítás egyedisége és jelentősége a felvonultatott műtárgyanyag gazdagságán túl abban rejlik, hogy a legrangosabb hazai közgyűjtemények (Magyar Nemzeti Galéria, Magyar Nemzeti Múzeum, Szépművészeti Múzeum, Budapesti Történeti Múzeum, Déri Múzeum stb.) mellett számos magánszemélytől, összesen huszonkét tulajdonostól kölcsönzött műveket mutatja be.

dr. Keserü Katalin, a tárlat kurátora kalauzolja a látogatókat

Dr. Keserü Katalin, a tárlat kurátora kalauzolja a látogatókat

A páratlanul gazdag, több mint 100 műtárgyat magába foglaló, a múzeum három kiállítótermét is megtöltő kollekcióban Orlai legértékesebb festményein és grafikáin kívül litográfiák, irodalmi alkotásokhoz készített illusztrációk, reprodukciók, fotók és szobrok is szép számmal helyet kaptak. A tárlat hazai viszonylatban is mindenképp igazi különlegességnek számít, hiszen az ily módon összeállított gyűjteményt egyben, ebben a formában eddig még soha nem láthatta a hazai közönség. 

A kiállításban rendkívül gazdag műtárgyanyag fogadja a látogatókat

A kiállításban rendkívül gazdag műtárgyanyag fogadja a látogatókat 

A kiállítás megtekintését tehát jó szívvel ajánljuk mindenkinek, különösen azoknak, akik valamilyen oknál fogva eddig elmulasztották volna, az Orlai-életmű legértékesebb darabjait ugyanis már csak néhány napig, január 8-ig láthatják az érdeklődők.

 

Forrás és feltöltő: Békés Megyei Múzeumok Igazgatósága, Nagy Éva közművelődési munkatárs

Békés Megyei Önkormányzat – MCOnet
Szóljon hozzá a fórumon!:
Hamarosan bezárja kapuit az Orlai kiállítás