Békés megye hírek

Hamarosan átadják a gyulai települési szilárdhulladék lerakót

Hamarosan átadják a gyulai települési szilárdhulladék lerakót

Utolsó előtti bejárásra hívták az illetékeseket a gyulai települési szilárdhulladék-lerakóba. A 2005-ben bezárt telepet uniós támogatásból rekultiválják, a műszaki beavatkozás célja az, hogy a felszín alatti és a felszíni vizekbe, illetve a levegőbe és a talajba minél kevesebb káros anyag jusson. A beruházás 100 %-ban támogatott, összköltsége megközelíti a 450 millió forintot.

A gyulai települési szilárdhulladék lerakót még 2005-ben zárták be, de rekultivációja pénzhiány miatt sokáig váratott magára. Most Európai Uniós támogatásból sikerül megvalósítani a műszaki beavatkozást.

A felhagyott, bezárt hulladéklerakóban maradó hulladék testet megformázzák, majd egy felső réteggel lezárják, tehát itt egy lezárásos rekultiváció valósul meg.

A rekukultiváció célja, hogy a szemét tovább ne szennyezze a környezetet, a talaj, és a levegő mellett a felszín alatti, és a felszíni vizek szennyezése is megszűnjön.

A beruházás sikerességét utánkövetési eljárásokkal ellenőrzik majd.

Kutakat fúrtak a környéken, és mérni fogják a talajvíz szennyeződést, valamint folyamatosan vizsgálják, hogy valahol nem sérül-e meg a védőréteg.

A beruházás abban is különleges, hogy a tervezettnél kevesebbe került, 450 millió forintba, pontosan a felébe annak, mint amennyit előzetesen becsültek.

 

Forrás: CsabaTV

Békés Megyei Önkormányzat - MCOnet

 

Szóljon hozzá a fórumon!: Hamarosan átadják a gyulai települési szilárdhulladék lerakót