Békés megye hírek

Halra magyar az OMÉK-on is!

Halra magyar az OMÉK-on is!
Hétvégén rendezték meg a 76. Országos Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Kiállítás és Vásárt, ahol külön konferencia keretében foglalkoztak a halászat ágazati kérdéseivel, gazdasági lehetőségeivel. Az esemény keretében előadást tartott Farkas Zoltán, a Békés Megyei Önkormányzat Közgyűlésének elnöke, Dr. Váradi László, a szarvasi Halászati és Öntözési Kutatóintézet (HAKI) nyugalmazott főigazgatója pedig életműdíjat vehetett át.
Egyre jelentősebb szerephez jut Magyarország az európai halászati stratégiában, miután a tengeri halászat háttérbe szorulásával felértékelődik az édesvízi halászat szerepe, ez pedig kihatással van az ágazat nemzetgazdasági jelentőségre is. A témával kapcsolatban a 76. OMÉK-on megtartott konferencia keretében tartottak előadásokat a halászat szabályozásával és a 2014-2020-as pályázati ciklus forrásaival kapcsolatban. Mint azt elmondták, a korábbi EU magyar elnökség nagyban hozzájárult ahhoz, hogy a magyar akvakultúra érdekeit maximálisan figyelembe vegyék Európában.

Farkas Zoltán, a Békés Megyei Önkormányzat Közgyűlésének elnöke előadást tartott a biharugrai térségben rejlő gazdasági erőről.


A konferencián Farkas Zoltán, a Békés Megyei Önkormányzat Közgyűlésének elnöke előadást tartott a biharugrai tavak gazdasági jelentőségéről, fejlesztési lehetőségeiről.

Dr. Kardeván Endre, a Vidékfejlesztési Minisztérium államtitkára adta át az elismerést Dr. Váradi Lászlónak, a szarvasi HAKI nyugalmazott főigazgatójának.


Külön örömteli mozzanata volt a kongresszusnak, hogy Dr. Váradi László, a szarvasi Halászati és Öntözési Kutatóintézet (HAKI) nyugalmazott főigazgatója, jelenleg a Magyar Akvakultúra Szövetség elnöke itt vehette át a korábban, Államalapító Szent István ünnepe, augusztus 20-a alkalmából Dr. Fazekas Sándor, vidékfejlesztési miniszter által adományozott Magyar Érdemrend Tisztikeresztje kitüntetést, melyet miniszter úr nevében Dr. Kardeván Endre államtitkár úr adott át a konferencia keretében.

A konferencián leszögezték, a halászat stratégiai szerepe jelentősen növekedhet Magyarországon.A díjat a hazai haltermelés és akvakultúra fejlesztésében, a magyar halászati kutatás területén és nemzetközi kapcsolatainak kiépítésében végzett négy évtizedes munkája elismeréseként vehette át a Békés megyei szakember.

A 76. OMÉK-on a hal is