Békés megye hírek

Gyulai születésű kutatónő az Antarktiszon - Farkas Edit meteorológus

Gyulai születésű kutatónő az Antarktiszon - Farkas Edit meteorológus

Kilencven éve, 1921. október 13-án, Gyulán látta meg a napvilágot Farkas Edit Erzsébet, tanár, meteorológus, Déli-sark kutató. Édesapja, Farkas István újságíró, szerkesztő, író volt, akinek a múlt század harmincas és negyvenes éveiben számos regénye jelent meg.

Farkas Edit Budapesten végezte egyetemi tanulmányait, és matematika-fizika szakos tanári diplomát szerzett. A második világháborút követően családjával kivándorolt nyugatra, majd 1949-ben Új-Zélandon telepedett le. A wellingtoni egyetemen folytatta tanulmányait, és doktori fokozatot szerzett. 1953-tól az Új-Zélandi Meteorológiai Szolgálat munkatársa lett. A légkör ózontartalmának változását, az Antarktisz fölött keletkezett „ózonlyuk” kialakulását kutatta, az elért eredményeket számos szakcikkben tette közzé.

Antarktiszi életkép a Mirnij kutatóbázis közelében

Antarktiszi életkép a Mirnij kutatóbázis közelében

1975-ben jutott el a hetedik kontinensre. A Ross szigeti Scott és McMurdo állomásokon töltött el két hetet. Az „ózonlyuk” megfigyelésére telepített gépek kipróbálása, az ott dolgozó személyzet betanítása volt a feladata. Mindezek mellett lehetősége nyílt arra is, hogy szétnézzen az örök fagy és hó birodalmában. Élményeit megörökítő naplója az érdi Magyar Földrajzi Múzeum értékes kincsei közé tartozik.

A világ egyik legtekintélyesebb ózonkutatójaként számon tartott Farkas Edit 1993. február 3-án hunyt el Wellingtonban.

 

Forrás: dr. Kereskényiné Cseh Edit főlevéltáros