Békés megye hírek

Gyulai részvétel az Országos Szemészeti Kongresszuson

Gyulai részvétel az Országos Szemészeti Kongresszuson

Idén Siófokon került megrendezésre a Magyar Szemorvostársaság egyesített kongresszusa június 16-18-án. A csatlakozó társaságok a következők: Cornea, HARVO, Neuroophthalmológiai és Retina Szekciók, Magyar Gyermekszemészek és Strabológusok, valamint Magyar Kontaktológiai Társaság.

Az ünnepélyes megnyitó után különböző, nagy hagyományú díjak, mint Blaskovics, Schulek, Hirschler és kitüntetések kerültek átadásra. Az igen tömény, sűrű programba nem könnyen lehetett minden témát és előadást beilleszteni. A színvonalas - pl. plasztikai sebészet, glaucoma, OCT stb.- kurzusok már reggel 7-kor elkezdődtek, majd este hatig három szekcióban folytatódtak az előadások. A kb. 26 poszter a folyosóra került. Köztük sok érdeklődő nézte meg Dr. Pohánka Tünde poszterét, amelynek címe: Diabeteses maculopathiás betegek laser kezelése Gyulán. Ezen 12 olyan cukorbeteg sikeres gyógyulását mutatta be funduskamerás képeivel, akiknek a látása a jól beállított cukoranyagcsere mellett is kialakuló maculaödéma miatt veszélyben volt, de az időben elvégzett laser kezelés hatására a folyamat visszafejlődött, megállt.

Dr. Pelle Zsuzsanna pedig a szombat délelőtti Uveitis-Gyermekszemészet szekció elnöki tisztjét töltötte be. A kongresszus egész ideje alatt szemészeti cégek műszereit, eszközeit új gyógyszereit lehetett a szünetekben kipróbálni, megismerni.

 maculaödéma és zsírlerakódás

A képen az éleslátás helyén maculaödéma és zsírlerakódás látszik

lézergócok

Két hónap múlva a macula ödémája csökkent, finom lézergócok jelzik a kezelést

éleslátás

Az éleslátás helyének vizenyője, zsírlerakódással, kis vérzésekkel,

kezdődő proliferációval a látóidegfőn.

 

lézerkezelés

Az ödéma csökkent, apró fehér foltok jelzik a lézer-gócokat

 

 

Dr. Pelle Zsuzsanna Ph.D

osztályvezető főorvos

 

 

Békés Megyei Önkormányzat - MCOnet
Szóljon hozzá a fórumon!: Gyulai részvétel az Országos Szemészeti Kongresszuson