Békés megye hírek

Gyula-Arad: városfejlesztési dömping

Gyula-Arad: városfejlesztési dömping
Gyula és Arad négy közös európai uniós programot valósít meg mintegy 800 millió forintból, a beruházások erősítik a két város közötti üzleti és turisztikai kapcsolatokat - pénteken Gyulán a két város vezetése újabb tervekről egyeztetett a "Kézfogások" elnevezésű együttműködés fórumán.

 

gyula-arad

Az aradi delegációt Georghe Falca, Arad polgármestere, a gyulait Görgényi Ernő polgármester vezette. A "Kézfogások"  együttműködés 17 éves múltra tekint vissza.

 

Görgényi Ernő Gyula polgármestere az MTI-nek elmondta: Gyula és Arad legutóbb városi kerékpárutak tervezésére pályázott sikeresen a Magyarország és Románia közös pályázataira elkülönített pénzügyi alapra. A tervezésre Gyula több mint húsz millió forintot fordít 95 százalékos támogatás mellett, 16 kilométer kerékpárút épül a városban, a beruházás költsége a magyar oldalon 170 millió forint lesz.

 

A gyulai polgármester szólt arról is, hogy a találkozón véglegesítette a két város vezetése az Arad és Gyula növényi környezetének megújításáról és a városok zöld felületeinek rehabilitációjáról szóló programot, megújulnak a parkok és a ligetek, a fürdővárosban a tervezett beruházás összege 120 millió forint körüli összeg lesz, a pályázatot rövidesen beadják.


Közölte: közös turisztikai programcsomagokat készített Arad és Gyula a térségbe látogatók részére, öt százalék önerő és EU támogatás mellett 63 millió forintból. A Gyulán pihenő vendégeket Aradra viszik át egy napos túrára, az aradi vendégeket Gyulára.


Kitért arra is, hogy új gazdasági és üzleti lehetőséget kínál Arad és Gyula számára az Arad-Temesvár között tavaly decemberben átadott gyorsforgalmi út. A közös városfejlesztési programok a jövőben a gazdasági területekre is kiterjednek majd, új ipari és logisztikai övezetek létesítésére - mondta végezetül Arad polgármestere.

 

 

Forrás: turizmusonline.hu, Tourinform – Békés megye, Thermál Consulting Kft.

Békés Megyei Önkormányzat – MCOnet

Szóljon hozzá a fórumon!:  Gyula-Arad: városfejlesztési dömping