Békés megye hírek

Gyöngytyúktól a strandkendőig - nem mindennapi kiállítás a Munkácsyban

Gyöngytyúktól a strandkendőig - nem mindennapi kiállítás a Munkácsyban

Tradicionális Kelet-Afrikai viseleteket, textileket és kiegészítők gazdag kollekcióját mutatja be a Békés Megyei Munkácsy Mihály Múzeum legújabb időszaki kiállítása. A "Gyöngytyúktól a strandkendőig" című tárlat augusztus 4-én 16 órakor nyitja meg kapuit a közönség előtt.

Afrika a tudomány mai állása szerint az emberiség bölcsője, melynek területén királyságok, birodalmak alakultak ki az idők során. Itt nem csupán az ősi Egyiptomra és a núbiai sivatagban létezett kusita civilizációra gondolhatunk, hanem azokra a Szaharától délre eső nagy, fekete lakosság alkotta jól szervezett, gazdag birodalmakra, melyekhez szorosan kapcsolódik a művészet, s a kézművesség alakulása.
Ennek régtől fogva létező része a textilművészet, a textilipar, amelyet nem tudtak megszüntetni a múltban azok a gyarmatosító, térítő törekvések, amelyek „kivezetni a sötétségből a vadembereket" jelszóval száműzték a hagyományokat, tárgyakat, zeneszerszámokat, művészi alkotásokat, hozzájárulva egy sajnálatos folyamathoz, ami ma is tart.

meghivo-2-oldalas_20110802113741_49.jpg

Meghívó a "Gyöngytyúktól a strandkendőig" - viseletek, textilek, kiegészítők Kelet-Afrikából című kiállítás megnyitójára

Afrika változásaival rengeteg hatás érte kívülről a textilkultúrát is: szokások, vallási irányzatok, új szavak, viseletek stb. tűntek fel a világ minden tájáról érkező emberekkel, akik itt telepedtek meg, nyitottak üzletet, akár textilgyárat üzemeltetnek. A színek, mintázatok, piaci elvárások időközben változtak, mára már megrendelői elképzeléseknek is meg kell felelni sok esetben. Kelet-Afrika ezt mind be tudta építeni sajátos világába, amely által még sajátosabb és gazdagabb lett. az egész kultúra, benne a viseletek és a divat világa is.
A már a címében is sokat sejtető kiállítás a Munkácsy Mihály Múzeum és a Comitas Egyesület közös vállalása, célja a tárgyi kultúrán keresztül olyan érdekességek bemutatása a közönség számára, amelyek a világ felé nyitást, egymás, illetve mások megismerését szolgálják. És kit ne érdekelne a divat? Főleg, ha nőkre gondolunk. Ebben pedig bizonyára hasonlóak a különböző emberek... 

 

Forrás: Békés Megyei Múzeumok Igazgatósága, Richweisz Rita
Feltöltő: Békés Megyei Múzeumok Igazgatósága, Nagy Éva

Békés Megyei Önkormányzat – MCOnet
Szóljon hozzá a fórumon!:
Gyöngytyúktól a strandkendőig - tradicionális Kelet-Afrikai viseletek, textilek, kiegészítők