Békés megye hírek

Gyomai gyomok között II. - A magyar látonya (Elatine hungarica)

Gyomai gyomok között II.  - A magyar látonya (Elatine hungarica)

A apró látonyafajaink közül a leggyakoribb faj a magyar látonya (Elatine hungarica). A faj első példányait éppen Békés megyében, illetve Borosjenő (ma Románia - Ilneu) határában gyűjtötte Kitaibel Pál. Alföldi nyárra kiszáradó pocsolyák, belvizes csupasz talajfelszínek iszapjának jellegzetes, telepes állapotban igen feltűnő növénye. Az idei évben Gyoma környékén az egyik leggyakoribb iszapgyomfaj a magyar látonya.

A hazai 4 látonya faj közül 3 apró termetű, de ideális esetben nagy telepeket képeznek és megjelenésükben igencsak mohaszerű benyomást keltenek. A apró látonyafajaink közül a leggyakoribb faj a magyar látonya (Elatine hungarica). Az Alföldön nyárra kiszáradó pocsolyák, belvizes csupasz talajfelszínek iszapjának jellegzetes, telepes állapotban igen feltűnő növénye. A faj első példányait éppen Békés megyében, illetve Borosjenő (ma Románia - Ilneu) határában gyűjtötte Kitaibel Pál, így tudománytörténeti szempontból számunkra különösen jelentős növény.

A fajt sokáig a mediterrán elterjedésű patkósmagvú látonyával azonosították és csak a XX. század elején írták le különálló fajként. Később kiderült, hogy a kelet-európai sztyepp övezetben, illetve Nyugat-Szibériában is elterjed. Igazi ritkaságnak számított hazánkban, olyannyira, hogy az 1960-évektől egészen a 90-es évek végéig senki sem látta, illetve nem voltak lejegyzett adatai. A XX. század végi nagy esőzések, a nyomukban kialakult belvízhelyzetnek és a célzott kutatásoknak (Debreceni Egyetem botanikus csapata) köszönhetően kiderült, hogy a Tiszántúlon gyakori fajnak tekinthető, de aszályos években megtalálásuk reménytelen, hiszen ilyenkor csak mag formájában vannak jelen.

Japán kutatások szerint a látonyák magjai akár 50 évig is képesek megtartani csíraképességüket. Mivel a közelmúltig a nagy tavaszi és nyár eleji esőzések csak ritkán érték el a Kárpát-medencét, várható volt, hogy hosszú időre újra eltűnnek szemünk elől. Nem kellett azonban sokáig várni, hiszen az idei év különösen kedvezett az iszaplakó gyomritkaságok megjelenésének.

Az idei évben Gyoma környékén az egyik leggyakoribb iszapgyomfaj a magyar látonya. Dévaványa és Körösladány felé inkább a hazánkban jóval ritkább 3 porzós látonyát találjuk nagyobb számban, de ezt a fajt is szinte minden jelentősebb belvizes folton megfigyelhetjük. Ilyenkor nyár közepén a magyar látonya szárazra került telepei erősen bepirosodnak, így már messziről feltűnhetnek. Hazánkban védett faj. 

A magyar látonya (Elatine hungarica) Gyoma és Csárdaszállás között

 A magyar látonya (Elatine hungarica) Gyoma és Csárdaszállás között
(Fotó: Deli Tamás)

 

Forrás: Békés Megyei Múzeumok Igazgatósága, Deli Tamás
Feltöltő: Békés Megyei Múzeumok Igazgatósága, Nagy Éva

 

Békés Megyei Önkormányzat – MCOnet

Szóljon hozzá a fórumon!:
Gyomai gyomok között II. - A magyar látonya (Elatine hungarica)