Békés megye hírek

Gyógytorna fontossága terhesség alatt

Gyógytorna fontossága terhesség alatt
Amikor egy nő terhes lesz, fontos hogy még többet foglalkozzon a testtartásával és gerincének fokozott védelmével. A test súlya 10-20 kg-mal is növekedhet, és alkalmazkodni kell ahhoz, hogy a harmonikus testtartás megmaradjon.
Amikor egy nő terhes lesz, fontos hogy még többet foglalkozzon a testtartásával és gerincének fokozott védelmével. Igen rövid idő alatt változik a gerincre ható erő, mely káros is lehet. A test súlya 10-20 kg-mal is növekedhet, és alkalmazkodni kell ahhoz, hogy a harmonikus testtartás megmaradjon. A jó testtartás dinamikus, eleven és állandóan alkalmazkodik a külső körülményekhez.
A terhesség alatt az egyik leggyakoribb probléma a hátfájás. Az emelkedett progeszteronszint miatt a gerincet tartó támasztó-, kötőszövetek meglazulnak. Ez normálisan a terhesség velejárója. Ilyenkor fokozott figyelmet kell szentelni a gerinc védelmének. Szülés után az újszülött szoptatása és emelése okozhat nyaki és felső háti szakasz izomfájdalmát, amely nyújtó-lazító-erősítő hatású nyak-váll tornával megelőzhető.

kismama torna

A kismama torna gyakorlatainak pontos elsajátításához kérje képzett gyógytornász segítségét, hiszen nem csak Ön, hanem babája egészségéről van szó.

A kismama tornánál nagyon fontos, hogy lehetőleg hasonló trimeszterbe levő kismamák legyenek egy csoportba. Az első trimeszterben a gyógytorna nem javasolt. A 3. hónaptól kezdődően egészen szülésig lehet tornázni. Lényeges hogy a torna folyamatos, rendszeres legyen, a kismamának ne okozzon kellemetlenséget, ne fáradjon el nagyon. Mindenképpen meg kell kérdezni a kezelőorvost, és írásban igazolja, hogy lehet járni gyógytornára.
A gyógytonásznak figyelembe kell venni a kismama aktuális állapotát! Fontos még hogy milyen körülmények között van a torna (jól szellőztethető tornaterem, megfelelő alátét, polifom, matrac, megfelelő ruházat!).

testtartás

A rossz és a helyes resttartás kismamáknál.

Terhesség alatt a gerinc fiziológiás görbületei fokozódnak, a súlyvonal előbbre helyezkedik és az izmok terhelt helyzetbe kerülnek, folyamatos kontrakcióban vannak (állandóan működnek). Figyeljünk tehát a helyes testtartásra:

  • Farizmaink összeszorításával, hasizmaink megfeszítésével, medencénk elülső részét, a szeméremcsontot emeljük fel, és közelítsük a köldök irányába - ezáltal a medence kedvezően hátrabillen.
  • A vállakat lazán engedjük le, és húzzuk kicsit hátra, fejünket ne toljuk előre, időnként nyújtózkodjunk a fejtetőnkkel felfelé.
  • A test súlyát egyenletesen osszuk el a talp három pontján (nagyujj, kisujj, sarok).
  • Próbáljuk fenntartani ezt a helyzetet ülés, állás és járás közben is.

A rendszeres gyógytorna segít a nyaki gerinc, legfőképpen a csuklyásizom lazításában, vállöv és a lapockazáró izmok erősítésében, a helyes testtartás megtanításában, ennek megtartásában, csípőizület és a medence izomzat lazításában, és ami talán a legfontosabb a helyes légzés megtanításában, légzőizmok erősítésében.

Szülést segítő légzőgyakorlatok:

Az izomműködéshez szükséges megfelelő oxigén, a szülés, pedig kemény izommunka! Ha nincs megfelelő oxigén ellátás izomgörcsök lépnek fel. Koncentrált izommunka mellett koncentrált légzés szükséges. Relaxációban összekapcsoljuk az izomműködést és a légzést.
Relaxáció megtanulása: elkülönítjük a mellkasi és a hasi légzést.
Hasi légzés: hosszabb, mint a mellkasi légzés
segíti a hasprést (mechanikai segítség)
hosszabb ideig van a tüdőben az oxigén
Mellkasi légzés: - felületesebb
- apró kicsi légzések
- tüdő felső részébe jut a levegő, nem kapcsolja be a hasizmokat, ellazított
helyzetbe kerülnek, könnyebb a méh lazítása jobb lesz a tolás.

A hasi légzést gyakoroljuk. Irányítani kell a ki és belégzés ütemét. A kilégzés mindig hosszabb, mint a belégzés (belégzés - 4 mp - összeszorított szájnál orron át történjen-, kilégzés - 5 mp - résnyire nyitott szájjal)
Hatása: javítja a vérkeringést valamint csökkenti a fájdalmat.
Toló légzés segíti a hasprést. A méh összehúzódása önállóan működik, de rásegítünk a haspréssel.
Kivételezése: mély belégzés, majd kilégzés
mély belégzés a mellkasba, áttolni a hasba miközben megemeljük a fejet és előrehajlunk, nyomjunk és fújjuk ki a levegőt.

A helyes légzés megtanulása és gyakorlása, nem csak terhességre és szülésre van jótékony hatással, hanem az egész életünkre.Forrás: Pándy Kálmán Megyei Kórház - László Magdalena gyógytornász

 

 

 

Békés Megyei Önkormányzat - MCOnet