Békés megye hírek

Gyertyalángok Ibsen szobra mellett

Gyertyalángok Ibsen szobra mellett

Több mint száz mécses lángja lobbant fel augusztus 1-jén az Ibsen Házban, Békéscsabán, a névadó író szobrának talapzatánál. A Norvégia segítségével megépült Békés megyei kulturális központban a gyertyagyújtással az oslói és utoyai kettős merénylet áldozataira emlékeztek.

Fekete zászló emlékezteti napok óta az Ibsen Ház előtt elhaladókat arra a tragédiára, amely július 22-én nemcsak Norvégiát, de az egész világot megrázta. Az Oslóban, valamint a közeli Utoya szigetén történt, hetvenhét, döntő többségében fiatal ember életét követelő merényletekről és áldozataikról a Békés Megyei Önkormányzat augusztus 1-jén gyertyagyújtással is megemlékezett. A kulturális központ árkádja alatt, a névadó Henrik Ibsen szobránál tartott eseményen több mint százan vettek részt, így ennyi mécses lángja jelezte a Békés megyében élők együttérzését. Mert ugyan Oslo és Békéscsaba között több mint kétezer kilométer a távolság, a megemlékezés helyszíne korántsem véletlen. A Norvégia segítségével megépült Ibsen Ház a norvég-magyar barátság jelképe, egy csipetnyi Norvégia Békés megye szívében.

Farkas Zoltán, Békés Megye Képviselő-testületének elnöke és Laila Kind Rönnholm, a Norvég Királyi Nagykövetség ideiglenes ügyvivője

A névadó Henrik Ibsen szobránál emlékeztek

- Bár sajnos már bizonyosan tudjuk, a megfékezhetetlen, kiszámíthatatlan, egészen július 22-éig rejtőzködő emberi gyűlölet és erőszak néhány óra leforgása alatt 77 ártatlan ember életét oltotta ki, mégis: nehéz felfogni és elfogadni, hogy ez valóban megtörtént - mondta el beszédében Farkas Zoltán. A megyegyűlés elnöke később így folytatta: - Gyertyáink egy kicsit talán azt is jelképezik, hogy bár a történtek sokunkat megrémisztett, még egy ilyen szörnyű tragédia sem szabad, hogy rettegéssel töltsön el bennünket. Mert Norvégia ebben is példát mutatott a világnak: a mély gyász megélése mellett továbbra is hitet tesz a demokrácia mellett és a mellett, hogy az emberi erőszak ilyen szélsőséges megnyilvánulása ellenére sem élhetjük életünket állandó félelemben

Gyertyagyújtás az oslói és utoyai kettős merénylet áldozataiért

A szobor talapzatánál helyezték el a mécseseket

- Más lesz-e ezek után Norvégia? Bizonyára igen - ezek már Laila Kind Rönnholm szavai voltak. A Norvég Királyi Nagykövetség ideiglenes ügyvivője azzal indokolta feltevését, hogy az elmúlt másfél hétben annyi szeretetről, elköteleződésről tettek tanúbizonyságot a norvég emberek, hogy ez mindenképpen kitörölhetetlen nyomot hagy az országon.

Norvégiában az evangélikus vallás államvallás, a lakosság körülbelül háromnegyede ehhez a felekezethez tartozik. Így a megemlékezésen Aradi András Péter evangélikus lelkész mondott imádságot, míg Bartus Gyula, a Békés Megyei Jókai Színház művésze Prőhle Gergely, a Külügyminisztérium EU kétoldalú kapcsolatokért, sajtóért és kulturális diplomáciáért felelős helyettes államtitkárának ez alkalomra címzett levelét olvasta fel. Végül a megemlékezés résztvevői az Ibsen-szobor talapzatánál elhelyezték az apró mécseseket, minden gyertyalánggal jelezve, hogy a Békésben élők is együtt éreznek a tragédia áldozatainak hozzátartozóival.

 

 

Forrás: Békés Megyei Önkormányzat - G.E.

 

 

Békés Megyei Önkormányzat - MCOnet

 

Szóljon hozzá a fórumon!: Gyertyalángok Ibsen szobra mellett