Békés megye hírek

Genetikai kutatás a Neurológia-Stroke osztályon

Több éve történik genetikai kutatás neurológia osztályunkon. Részben a fehérállomány betegségek genetikai hajlamosító tényezőit, részben az agyi érbetegségek genetikai markereit kutatjuk. Kutatásunkban több nemzetközi kutató partner is részt vesz.
A kutatási bázishely osztályunkon van, ami azt jelenti, hogy saját kutatási elképzelésünket tudjuk megvalósítani. A Szegedi Tudományegyetemen történik a molekuláris technika kivitelezése, ugyan itt alakítottunk ki egy betegség specifikus DNS bankot. Több módszer beállítása külföldi kutató partnerekkel történő kooperáció során valósul meg, így intenzív szakmai kapcsolatot tartunk fent külföldi molekuláris szakemberekkel is.
Kutatásunk mind szervezésileg, mind szakmailag komplex, emberpróbáló folyamat.
Mégis elért eredményeink magukért beszélnek, és jövőbe mutatnak. Több új genetikai összefüggést találtunk specifikus neurológiai betegpopulációban. Eredményeinket hazai és nemzetközi világ kongresszusokon ismertettük felkért előadóként. Eredményeink egy részét közvetlenül lehet hasznosítani, az egyénre szabott megelőzés prevenció területén, az eredmények másik része a jövő új kutatási irányvonalait gazdagítják. A kutatásaink másik hasznosulási pontja, hogy több PhD-ra készülő munkatársunk számára ad szakmai feladatot, ambíciót. Ez utóbbi faktornak különösen nagy szerepe van jelen egészségügyünkben, amikor a fiatalok nagy része végzés után, külföldön igyekszik elhelyezkedi. Ezek a kutatási eredmények azt is mutatják, hogy itthon is lehet alkotni, dolgozni.

Neurológia-Stroke

A Pándy Kálmán Megyei Kórház Neurológia-Stroke Osztálya a Pszichiátria épuletének földszintjén bújik meg.


Forrás: Pándy Kálmán Megyei Kórház - Prof. Dr. Szolnoki Zoltán osztályvezető főorvos, Neurológia-Stroke Osztály

 


Békés Megyei Önkormányzat - MCOnet
Szóljon hozzá a fórumon!: Genetikai kutatás a Neurológia-Stroke osztályon