Békés megye hírek

Főispáni beiktatások Békés megyében

Főispáni beiktatások Békés megyében

A XX. századi beiktatások sok mindent megőriztek mindabból, ami az előző évszázadok emlékezetes installatióinak elengedhetetlen tartozéka volt.

A főispán általában a beiktatást megelőző napon, vonaton utazott vármegyéjébe. Egykori tisztviselőtársai, hivatali elöljárói, családtagjai – leginkább állami, törvényhatósági szolgálatban álló fivérei - is vele tartottak.

Az installatiót megelőző szentmisét a római katolikus templomban celebrálták. A visszatérő külsőségek közül három momentum tűnhet szembe. A főispáni menet útvonalát minden alkalommal fellobogózták, nemzeti zászlót tűztek a vasútállomás épületére, a peronra, az Erdélyi Sándor út menti házakra. A vonat érkezésekor a Rákóczi-induló csendült fel, erre az ütemre vonult be a főispán a díszebédre, az asztalbontást is ez jelezte. Kívánatos volt – kimondatlanul is – díszmagyarban megjelenni úgy a beiktatáson, mint a vendéglőben.

A vidéki vendégeket a Komlóban és a Magyar Királyban szállásolták el. Az 500 fős díszebédet a Magyar Király tágas kerthelyiségében tartották, amit elővigyázatosságból fedett sátorrá alakítottak át. Heródek István vendéglős meglehetősen ízletes ételt, italt szervírozott, a kiszolgálás - a vendégek nagy számához képest – pontos és gyors volt. A zenét két külön pódiumon – a két legjobbnak tartott gyulai zenekar – Jancsi és Pista bandája szolgáltatta.

Komló szálloda, 1920

A szinte elviselhetetlen hőség, kánikula miatt a 250 fős beiktatási díszebédet a Komló nyári helyiségében tartották

Az egyik nevezetesebb székfoglalás 1911. július 31-én ment végbe. Kéry Gyula megérkezése alkalmából Gyula város tanácsa impozáns díszkaput emelt az Erdélyi Sándor úton „Isten hozott!” felirattal. A főispán Lovich Ödön polgármesterrel egy fogaton hajtott a vármegyeházára, ahol a kapus és a szolgák már teljes díszben vártak rá. Még ezen a napon társas estélyt adtak a kaszinó kerthelyiségében. Erre az alkalomra dr. Zöldy János verset írt Kéryhez. Pesti Lajos vendéglős jó ételekkel, italokkal, pontosan szolgálta ki a száz vendéget. A szinte elviselhetetlen hőség, kánikula miatt a 250 fős beiktatási díszebédet a Komló nyári helyiségében tartották. A főispán az installatión viselt díszmagyar helyett ide már fekete szalonruhát öltött.

Bővebben: Héjja Julianna Erika tanulmányában (http://www.archivportal.arcanum.hu/mltk/opt/a100322.htm?v=pdf&q=%28WRD%3D%28h%u0151s%E9g%29%29/LT_BEML&s=SORT&m=16&a=rec)

 

Forrás: Békés Megyei Levéltár