Békés megye hírek

Festményt és könyvritkaságokat adott át a Harruckern

Festményt és könyvritkaságokat adott át a Harruckern

 

Számos egyedülálló régi könyvre és egy Wenckheim Frigyest ábrázoló festményre bukkantak  Szabadkígyóson. A Harruckern János Közoktatási Intézmény szakemberei nyáron leltárt tartottak a  Wenckheim kastély könyvtárában. Kiderült: az állomány olyan ritka kincseket is tartalmaz, amik az évtizedek során feledésbe merültek.

 

Rakonczás Szilvia, Gyalog László, Krizsán Attila, Harruckern, Tudásház

Rakonczás Szilvia könyvtárvezető, Gyalog László igazgató-helyettes és Krizsán Attila kollégiumigazgató leltároznak

A Harruckern János Közoktatási Intézmény szabadígyósi könyvtára a szabadkígyósi iskolával együtt szeptember elsejétől Gyulára költözik. A nyári leltározás során olyan rendkívüli értékű könyvritkaságokra lettek figyelmesek, amik országos szinten is figyelemre méltók. Éppen ezért Mikulán Róbert igazgató úgy döntött, hogy a köteteknek a legméltóbb gyűjteményben a helyük. A Harruckern éppen ezért augusztus 31-én a Békés Megyei Tudásház és Könyvtár számára adta át a ritkaságokat.

 

dr. Hajnal Lajos, Gyalog László, Harruckern, Tudásház

dr. Hajnal Lajos, a Tudásház vezetője és Gyalog László, a Harruckern igazgató-helyettese átvizsgálták a ritkaságokat

 

A Harruckern igazgató-helyettese, Gyalog László és a Tudásház vezetője, dr. Hajnal Lajos tüzetesen átvizsgálták a könyvek leltári listáját. A ritkaságok között például egy 1710-ben keletkezett, Politique című, francia nyelvű kötet is szerepelt, továbbá számos, német nyelvű énekes- vagy Bibliamagyarázó könyv is fellelhető.

Az összesen 71 darabból álló könyvgyűjtemény a továbbiakban a Tudásház könyves kincstárát gazdagítja.

gróf Wenckheim Frigyes

Gróf Wenckheim Frigyes arcképe

 

Gróf Wenckeim Frigyes az erdélyi Borossebes 14. földbirtokosa volt. A neves gróf 1878-tól 1881-ig Gyula város országos képviselője volt, 1884 óta pedig a boros-jenői kerületet képviselte. Wenckheim Frigyes fénykép alapján készült festményét a Harruckern képviselője, Gyalog László a békéscsabai Munkácsy Mihály Múzeum számára adta át.  dr. Szatmári Imre múzeumigazgató szerint rendkívül jó állapotban lévő, restaurált festményhez jutott így hozzá a múzeum gyűjteménye.

 

Forrás: Harruckern János Közoktatási Intézmény, B.J