Békés megye hírek

Évszázados ünnepet ír a Harruckern Mezőhegyesen

Évszázados ünnepet ír a Harruckern Mezőhegyesen

Együtt vonult szerdán a mezőhegyesi Harruckern diákserege, hogy végigjárják az iskola valamennyi egykori helyszínét. A pénteki ünnepségsorozatot Farkas Zoltán, Békés Megye Képviselő-testületének elnöke nyitja meg. A rendezvényen egyebek mellett lovas ügyességi verseny, öregdiák találkozó és egy különleges kiállítás megnyitója is várja mindazokat akik a Harruckernnel együtt ünneplik a 100 éves mezőhegyesi szakképzést.

 

 

Harruckern, Mezőhegyes, kiállítás, retro kollégiumi szoba, Tarkó Gábor

Korabeli kollégiumi szoba az új mezőhegyesi kiállításon

Retro, ’70 évekbeli kollégiumi szoba várja azokat a vendégeket, akik részt vesznek a mai kiállításmegnyitón, Mezőhegyesen. Október 7-én, 16.30-kor nyílik meg a „100 éves mezőhegyesi szakképzés” című állandó kiállítás, a békési város Szent György tér 1. szám alatt található múzeumában.

 A tárlat megálmodója és létrehozója, Tarkó Gábor rengeteg izgalmas és érdekes tárgyat gyűjtött össze a mezőhegyesi szakképzés egy évszázadának mindennapjaiból. A Harruckern történelemtanára jóvoltából egyebek mellett egy restaurált, működőképes kovácsfújtatót tekinthetnek meg a látogatók. A kiállítási tárgyak között továbbá működő traktor-, esztergagép-, szövőszék és ajax kalapács modellek is megtekinthetők.

Harruckern, Mezőhegyes, Tarkó Gábor, felvonulás, 100 éves a szakképzés, ünnep

A diákok felvonulással ünnepelték a 100 éves mezőhegyesi szakképzést

 

A mezőhegyesi helytörténeti gyűjtemény legújabb kiállítását dr. Erdész Ádám, a Békés Megyei Levéltár igazgatója nyitja meg, majd Tarkó Gábor tart tárlatvezetést. A szervező kérdésünkre elmondta, hogy a kiállítás megszervezéséből jócskán kivette a részét a Harruckern, hiszen például az iskola diákjaival együtt alakították ki a múzeum tizenegyedik termének helyiségét. A Harruckern pedagógusa amúgy édesanyjával, Tarkó Mihálynéval együtt könyvet is írt a mezőhegyesi szakképzésről, „Kezek dicsérete” címmel, a kiadást az intézmény vállalta magára. A ma délutáni kiállítás megnyitó azonban egyetlen szelete annak a rendezvénysorozatnak, amelynek keretén belül a 100 éves mezőhegyesi szakképzést ünneplik a békési városban. Gyuri István, a mezőhegyesi Harruckern oktatási egység vezetője elmondta: több mint 500 diákot várnak ma, hogy hagyományőrző szakképzési napon ismertessék a patinás iskola értékeit, lehetőségeit.

 

Harruckern, Mezőhegyes, Tarkó Gábor, felvonulás, 100 éves a szakképzés, ünnep

Tarkó Gábor történész-tanár diákjaival a felvonuláson

 

A környék tanulói valamennyi tradicionális mezőhegyesi szakmát kipróbálhatnak: szerencsepatkót kovácsolhatnak, kipróbálhatják az autószerelés eszközeit, a lányok pedig szabnak, varrnak. A nyílt napon a belügyi rendészek is bemutatkoznak, a Harruckern helyi lőterén pedig a légpuskázást is kipróbálhatják a diákok. A mezőhegyesi Ménesbirtok Rt. területén pedig a lótenyésztés-tartás hivatásával ismerkedhetnek a pályaválasztás előtt álló fiatalok.  Ugyancsak a ménesbirtok ad otthont délután fél háromkor az I. Harruckern János lovas ügyességi versenyre, ahol a mezőhegyesi és környékbeli lovász diákok mellett határon túli lovas iskolák tanulói is beneveztek. A pontosan délben kezdődő találkozóra pedig nyugdíjasokat és öregdiákokat is vár a mezőhegyesi Harruckern.

 

Forrás: Harruckern János Közoktatási Intézmény, B.J.

Szóljon hozzá a fórumon!: Évszázados ünnepet ír a Harruckern Mezőhegyesen