Békés megye hírek

Európai autómentes nap a Tisza Kálmán Közoktatási Intézmény dévaványai oktatási egységében

Európai autómentes nap a Tisza Kálmán Közoktatási Intézmény dévaványai oktatási egységében
Az európai autómentes nap (nem hivatalosan: autómentes világnap) egy 1998 óta minden évben szeptember 22-én megtartott, a társadalom környezettudatosságát erősíteni hivatott rendezvénysorozat, amely fel kívánja hívni a városlakók és a városvezetés figyelmét a megnövekedett autóforgalom okozta környezeti, baleseti és városképi problémákra, a közlekedési mód felelősségteljes megválasztására.

A rendezvény egyik hosszú távú célkitűzése az, hogy rávegye a rendszerint autóval munkába, iskolába vagy kikapcsolódni járó polgárokat, hogy az utazáshoz fenntartható alternatív közlekedési módokat vegyenek igénybe. Ilyen módon hozzá kíván járulni a lakosok egészségének és életminőségének javításához.

Mint minden évben, az autómentes naphoz a dévaványai lakosokkal egyetemben a középiskola diákjai és tanárai egy igazi nagy csapatként csatlakoztak, tekertek az egészségükért, a városért a környezetért. A több mint hatszáz kerékpáros délután öt órakor rajtolt el a főtéren a református templom elől, és az Árpád – Sport – Szeghalmi - Bánomkert  úton majd  a Körösladányin vissza mintegy 8 km-es  jó hangulatú biciklizés után érkezett meg a kiindulási pontra. A felvonuláson idősek és fiatalok fergeteges karneváli hangulatot keltve énekeltek, skandáltak, vicces szállóigéket kiabáltak, fergeteges jó hangulatot teremtettek. Iskolánk leglelkesebb diákjai ötletes, furcsa jelmezekbe beöltözve vittek bele még egy csepp vidámságot, színt a délutáni programba.

A délelőtt folyamán a városban megrendezett ügyességi, logikai vetélkedőn a Tisza Kálmán Közoktatási Intézmény dévaványai oktatási egysége is egy csapattal és további egyéni versenyzőket delegálva képviseltette magát, ahol több helyezést is sikerült begyűjteni csapatként is és egyéniben is, nagyon büszkék vagyunk győzteseinkre. Ügyességi KRESZ vetélkedőn Török Ádám III. helyezést, Csaba József II. helyezést ért el. Nyereményük egy póló,egy láthatósági mellény és karszalag. A 9. és 10.- esek közül Pervanov Márkó 9A osztályos tanulónk volt a legaktívabb. Nyereménye szintén póló és láthatósági karszalag volt.  Egészségügyi totó kitöltésében Novák Enikő, Papp Zsolt jeleskedtek, ők is jutalomban részesültek. A kerékpáros felvonuláson regisztrált részt vevők között a nap végén tombolatárgyakat sorsoltak ki, ahol Kocka István a sorszámával egy bögrét és telefontartót nyert, Pappné Nagy Katalin tanárnőnk pedig egy kosárlabdát. A hosszú nap után kicsit elfáradva, tele élménnyel gurultunk vissza iskolánkba, majd rövid pihenő után ki – ki a kollégiumba, ki pedig hazafele. Összességében elmondhatjuk, jól éreztük magunkat, jó érzéssel tölt el bennünket, hogy tehettünk valamit, mi is részese lehettünk egy ilyen nagy társadalmi megmozdulásnak, öröm, hogy iskolánk diákjai és lelkes vezetőik is szép számban az ügy mellé álltak, részt vettek eme nem rövid biciklitúrának is beillő autómentes napon.

Ez a nap egy közös érdekből, a környezetünk védelmének érdekében megrendezett esemény volt, együtt szálltunk biciklire és tekertünk egy csapatként vissza az iskolánkba.

Tanács Tamás ez alkalomból irt vidám kis versével zárjuk beszámolónkat az autómentes napon részt vevő Tisza Kálmán csapata nevében:

„ Mi Vagyunk a Tisza Kálmán diákjai,
Mi vagyunk az országutak királyai,
Környezetünkre mindig vigyázunk,
ezentúl mindenhova biciklivel járunk,
Ha kell, nem félünk autónkat letenni,
A közös érdeknek eleget tenni,
Gyere csatlakozz te is hozzánk
Legyen tisztább, élhetőbb kis hazánk”

 

Dévaványa, 2011-09-23

Pappné Nagy Katalin és Tanács Tamás
csapatvezetők, szervezők

 

Forrás: Veres Nikoletta
Feltöltő: Salamon Roland

Békés Megyei Önkormányzat - MCOnet

Szóljon hozzá a fórumon!: Európai autómentes nap a Tisza Kálmán Közoktatási Intézmény dévaványai oktatási egységében