Békés megye hírek

Eszperantó nyári egyetemek Gyulán

Eszperantó nyári egyetemek Gyulán

Az ismeretterjesztés, nyelvoktatás városunkban nem korlátozódott az iskolai tanév idejére, hiszen 25 éven keresztül júliusban rendezték meg az Eszperantó Nyári Egyetemet.

Gyulán már a II. világháború előtt megalakult az eszperantista csoport, de nem működhetett folyamatosan, az I. Eszperantó Nyári Egyetem megnyitásáig, 1962-ig politikai okokból többször betiltották.

Az első nyári egyetem létrehozásában a legnagyobb szerepet Enyedi G. Sándor, a városi tanács elnöke és Kádár Imre, a helyi eszperantisták vezetője játszotta. A nyári egyetemeken az egymást követő években százötvenen-kétszázan vettek részt, körülbelül ugyanannyi magyar, mint külföldi hallgató. Az 1970-es évek első felében szükség volt az általános iskolákban kialakított szálláshelyekre is. Külföldi vendégek elsősorban a szocialista országokból, főként Lengyelországból érkeztek, mellettük angol, holland, finn, mexikói, jemeni, madagaszkári és japán hallgatók gyakorolták az eszperantó nyelvet Gyulán. A legtöbben vasúton utaztak, de kivételek mindig akadtak. Egy 22 éves férfi az egyik évben kerékpárral tekert el két hét alatt az NSZK-ból Gyulára, más alkalommal egy másik évben pedig egy izlandi házaspár stoppolt Európán keresztül, hogy Gyulán eszperantistákkal találkozhasson.

Meghívó 1967-ből

Meghívó 1967-ből

A hallgatók nagy része huszonéves volt, többen eszperantótanárnak készültek. Így nem csoda, ha az érdeklődés középpontjába a kisgyermekek kerültek. A nyári egyetemek során egy négyéves és egy hétéves kisfiút hoztak magukkal szülei. Mindkét gyermek folyékonyan beszélt eszperantóul.

A posta erre a rendezvényre külön bélyegzőt készített, mely a bélyeggyűjtők figyelmét is felkeltette. Volt olyan filatelista, aki azért küldött 38 bélyeget Gyulára, hogy itt ezzel az alkalmi bélyegzővel lepecsételjék. A nyári egyetem emblémájával ellátott ajándéktárgyakat, tányérokat, csészéket, hamutartókat is vihettek haza magukkal a hallgatók. Naponta két előadást hallgathattak meg a résztvevők, részben külföldi előadóktól.

Kádár Imre SEU-titkár ünnepi beszédét mondja

Kádár Imre SEU-titkár ünnepi beszédét mondja

Az előadások egyrészt az adott tudomány legújabb eredményeit mutatták be, másrészt a részt vevő országok kulturális értékeit tárták a hallgatók elé. Így hallhattak az érdeklődők előadást a Földön kívüli élet kérdéseiről, a drezdai Zwinger gyűjteményéről vagy a magyar vendéglátásról. Az elismert magyar eszperantisták mellett előadást tartott többek között Ortutay Gyula néprajztudós és Ferge Zsuzsa szociológus. A hallgatók nyelvvizsgát is tehettek. Pihenésüket a gyulai, békéscsabai városlátogatások, hangversenyek, néptáncestek szolgálták.

Bővebben:

http://www.gyulaihirlap.hu/index.fcgi?rx=&item=&akadaly=&nyelv=hu&menuparam_8=5131&menuparam_24=6

 

Forrás: Békés Megyei Levéltár