Békés megye hírek

Eredményes glaucoma szűrés Szeghalmon

Eredményes glaucoma szűrés Szeghalmon
Szakmai körökben nem ismeretlen adat, hogy minden ismert glaucomás betegre ugyanannyi fel nem ismert eset jut, más szóval kétszer annyi zöldhályogos beteg van, mint amennyi diagnosztizálásra kerül. Ez a kórkép alattomosan, visszafordíthatatlan látáscsökkenést, vakságot okozhat, ha pedig időben felismerésre kerül, a meglévő látás megőrizhető.
Amint azt korábban jeleztük, az idén Szeghalmon szerveztük meg a „zöld- hályog világnap" alkalmából a szűrővizsgálatot. Szakmai körökben nem ismeretlen adat, hogy minden ismert glaucomás betegre ugyanannyi fel nem ismert eset jut, más szóval kétszer annyi zöldhályogos beteg van, mint amennyi diagnosztizálásra kerül. Ez a kórkép alattomosan, visszafordíthatatlan látáscsökkenést, vakságot okozhat, ha pedig időben felismerésre kerül, a meglévő látás megőrizhető.
Március 5.-én, kedden a szeghalmi rendelőintézetben a program szerint Dr. Molnár Béla részlegvezető főorvos úr megnyitója után Dr Pelle Zsuzsanna oszt.vez főorvos a glaucoma betegségről, tüneteiről, kezelési lehetőségeiről, Dr Sallai Ágnes főorvos pedig a szükséges vizsgálatokról, a glaucoma szakambulancia gondozási tevékenységéről számolt be vetített képes előadásokkal. Ezt követően a már bejelentkezett betegek, és a folyamatosan érkező érdeklődők vizsgálatára került sor az emeleti szemészeti rendelőben. A szeghalmi és gyulai szemészeti asszisztensnők közreműködése és az Alcon cég tette a munkát gördülékennyé. Látásélesség felvétel, applanációs szemnyomásmérés és a látóideg indirect tükrözéses vizsgálata után a betegek nagy részét megnyugtattuk, hogy nincs zöldhályogra utaló tünetük. Délután háromig összesen 58-an jöttek el, ezek között 11 olyan új pácienst jelent meg, akinek magas szemnyomást mértünk, Egyéb betegség, pl. szürkehályog, diabeteses retinopathia, stb. 4 vizsgált betegnél derült ki. Őket előjegyeztük további részletes vizsgálatokra a kórházi szakrendelésre.
Összességében nagyon eredményesnek tartjuk ezt a szűrővizsgálatot, hiszen a megcélzott glaucoma igen magas találati arányban derült ki az érdeklődők közt. Érdemes, és szükséges tehát szemészeti szűrővizsgálatokat szervezni Békés megyében.


Forrás Dr. Pelle Zsuzsanna c. egyetemi docens

szeghalmi rendelőintézet

Megnyitó a szeghalmi rendelő földszintjén

Zöldhályog világnap

Réslámpás vizsgálat a sötét szobában

szemészeti szűrővizsgálat

Szorgos asszisztensnők segítenek adminiszrálni
Andi, Margó, és Ildikó