Békés megye hírek

Emlékezés Csabacsűd új időszámításának kezdetére

Emlékezés Csabacsűd új időszámításának kezdetére

A község újratelepítésének nyolcvanötödik évfordulója alkalmából tartott ünnepi programokhoz csatlakozott be az "Otthonunk Békés megye" rendezvénysorozat november 21-én. A csabacsűdiek egyebek között színházi előadásokkal, koszorúzással, országgyűlési képviselők jelenlétében megtartott testületi üléssel emlékeztek arra, amikor falujukba ismét élet költözött.

 

Fennállásának nyolcvanötödik évfordulóját ünnepelte Csabacsűd november 21-én, és az ez alkalomból rendezett programok közé csatlakozott be az "Otthonunk Békés megye" műsorfolyama is. Hován József alpolgármester - aki Frankó János lemondása nyomán októbertől a község polgármesteri feladatait látja el - nyitóbeszédében elmondta: mint majdnem az összes kistelepülésen, itt is aggasztóan alacsony a gyermeklétszám; ők azonban mindezek ellenére igyekeznek minél élhetőbbé tenni számukra is a jövőt. Dolgoznak infrastruktúrájuk minél teljesebbé tételén, jelenleg épen szennyvíztisztítójukat építik.

 

Domokos László nyilatkozott a Békés megyei települések helyzetéről

Forrás: Körös TV

 

Hován József a csabacsűdi költségvetésről

Forrás: Körös TV

Molnár József önkormányzati képviselő tájékoztatója

 

Forrás:Körös TV

 

Nagy számmal jelentek meg az érdeklődők

Nagy számmal jelentek meg az érdeklődők

Erdész Ádám, a Békés Megyei Levéltár igazgatója a "szakadások és felfelé ívelések mentén" ismertette a megye, valamint azon belül is a vendéglátó falu történetét - így kitért például arra, hogy Eötvös József és Trefort Ágoston egyaránt kötődtek a helységhez, hiszen mindkettőjük apósa az itt birtokkal rendelkező br. Rosty Albert volt. Az utazó kiállítás megnyitása és a Békést otthonuknak érzők ujjlenyomatának vándortérképen való elhelyezése után a soron kívüli testületi ülés, azon pedig a Csabacsűdért emlékplakettek átadása következett. A kitüntettek Gutyán Mihály nyugalmazott pedagógus, illetve a helyi szlovák kisebbségi önkormányzat tagjai voltak. Domokos László, a Békés Megyei Közgyűlés elnöke  a település érdekében való közbenjárásért, annak nyújtott segítésért részesültek elismerésben, aminek emlékére egy, a község címerében is látható túzokot formázó kisplasztikát vehetett át.

Domokos László, a megye képviselő-testületének elnöke amellett, hogy a jelenlévőket arra buzdította, pártpolitikai kötődéstől függetlenül oltassák be magukat, segítve ezzel a H1N1 minél kisebb mértékű elterjedését, vázolta a megyei önkormányzat 2006-ban maga elé kitűzött céljait és azokból megvalósuló eredményeit, valamint azt, milyen válaszokat adtak vagy készülnek adni a tavaly Magyarországot is elért gazdasági válságra. Ezen felül ismertette a hozzájuk tartozó intézmények felépítését, felvállalt feladatait - kivétel kettőét, amelyeknek vezetői személyesen tartottak prezentációt Csabacsűdön.

Domokos László vázolta a megyei önkormányzat 2006-ban maga elé kitűzött   céljait és azokból megvalósuló eredményeit

Domokos László vázolta a megyei önkormányzat 2006-ban maga elé kitűzött

céljait és azokból megvalósuló eredményeit

Fekete Péter az igazgatósága bő két éve óta a Békés Megyei Jókai Színház szellemiségében, működésében lezajlott változásokról beszélt, illetve a kulturális intézményeknek arról a fokozott felelősségéről, amelyek a jelenlegi rossz gazdasági viszonyok között különösen megnőnek. Megemlítette, kötelességük nemcsak előadásaik által megfelelni az elvárásoknak, de arról is tájékoztatni kell (írott és online felületen egyaránt) a megyében élőket, hogy a társulat miképpen használja fel a hozzájuk beérkező adóforintjaikat. Beszélt a programiroda megalapításáról, amely szervezésének köszönhetően tűnhetett fel a csabacsűdiek művelődési házában a testületi üléssel párhuzamosan a jókais színészek gyermekműsora, továbbá a színitanodások zenés előadása - amit a helyi általános iskolások fellépése egészített ki.

Fekete Péter számolt be a Békés Megyei Jókai Színház működéséről

Fekete Péter számolt be a Békés Megyei Jókai Színház működéséről

A négy telephelyen, Szarvas központtal működő Békés Megyei Körös-menti Szociális Centrum igazgatója, Dávid Zoltán hangsúlyosnak tartja, hogy szakmai kapcsolataik ne csupán formálisak legyenek, s hogy szakmaiságuk semmiképpen azaz, a jövő évben várható mintegy 50 millió forintos normatívakiesésük ellenére sem sérülhet.

A megbeszélést Babák Mihály felszólalása zárta - azé a polgármesteré, akinek városa, Szarvas, és Csabacsűd ezernyi szállal kötődik egymáshoz. A Körös-szögi Kistérség Többcélú Társulás egykori elnökeként kifejtette, soha nem elképzeléseik egymásra erőltetését tekintették céljuknak, hanem együttműködésre törekedtek, ebben pedig a házigazdák mindig partnerek voltak - a kistérségi széles sávú internet megvalósítása is csak ennek eredményeképpen jöhetett létre. Ezt követően a résztvevők a községháza melletti parkba vonult, ahol megkoszorúzták a falu újratelepítése, egyszersmind új időszámításának kezdete óta eltelt nyolcvanöt év tiszteletére állított kopjafát.

 

Forrás: Békés Megyei Önkormányzat G.E.

 

Békés Megyei Önkormányzat – MCOnet

 

Szóljon hozzá a fórumon!: Emlékezés Csabacsűd új időszámításának kezdetére