Békés megye hírek

Előtérben a szakképzés

Előtérben a szakképzés
Szeptembertől öt nagy múltú iskola közös szándékával létrejött a Békés Megyei Tisza Kálmán Közoktatási Intézmény, amely a szakképzés egyik megyei kiemelkedő bázisa – nyilatkozta lapunknak Fekécs László, az intézmény szakképzési intézményegységének vezetője.
- Miben rejlik az iskola vonzereje a szakképzésben?
- Erősségünk, hogy mi a diákokkal és munkáltatókkal együtt gondolkodva teszünk a minőségi oktatás megteremtése felé lépéseket. A nálunk végzett tanulók keresettek a munkaerőpiacon, hiszen nem egy esetben világbajnok mestertől tanulhatják a szakmát, és ez komoly vonzerő.
- Divatos mostanában a szakképzés, a szakma tanulása. Ugyanakkor a szülők közül még mindig sokan ezt csak az érettségi megszerzése után képzelik el gyermeküknél. Hogyan lehet ezt a két törekvést közelíteni egymáshoz?
- A szülők mindig a legjobbat akarják a gyermeküknek! Ezt a helyzetet felismerve mi olyan képzéseket kínálunk intézményeinkben, ahol mindenki megtalálhatja a képességeihez, jövőképéhez legjobban igazodó oktatást. Intézményünk pedagógiai programjában fellelhetőek mind a pusztán szakképesítést nyújtó, mind az érettségi utáni szakmát oktató képzések, így lehetséges az, hogy a szülői és a gyermeki törekvések tökéletesen megvalósuljanak.
- Milyen más lehetőségek nyílnak az iskolában folyó sokoldalú oktató munka bemutatására?
- Intézményünk rendkívül sokszínű. Tanulóink minden megrendezésre kerülő szakmai versenyen szép eredménnyel szerepelnek. Így örömmel beszélek a hamarosan megrendezendő orosházi fodrászversenyről, a békési gépészversenyről, ahol újabb kiváló eredményeket remélünk tanulóinktól. Várjuk a szülőket és leendő tanulóinkat ezekre a versenyekre is, valamint minden olyan, az iskola által előre hirdetett rendezvényre - pl. bemutató óra szakmai nap, városi kulturális rendezvények stb. – ahol valós képet kaphatnak az iskolában folyó oktató-nevelő munka színvonaláról.
- Sikert történetnek tűnik a felnőttképzés. Hogyan lehet megtalálni az ebben érintetteket? Tényleg sikerülhet ebben a gyorsan változó világban a munkaerő-piaci igényeket szem előtt tartani a képzések indításakor?
- A változó világban a felnőttképzés rendkívül fontos és időszerű feladat! Közel 2000 munkáltatóval, valamint több munkaügyi központtal tartunk folyamatos, napi kapcsolatot azért, hogy hatékonyan tudjuk segíteni a munkavállalók igényeinek megfelelő képzést, átképzést. Jelenleg 80 főt képezünk a világhírű Linamar cégcsoport kérésére, de több nagyhírű cég is megkeresett bennünket hasonló képzések ügyében. A mezőgazdaságban dolgozók számára a téli időszakban több gazda és gépkezelői tanfolyamot, valamint növényvédelmi képzéseket indítunk. A munkáltatókkal és a munkaügyi központokkal együttműködve tehetjük tehát időszerűvé és aktuálissá képzéseinket, a munkaerő-piaci igényeknek megfelelően.

Az iskolaválasztást, képzési kínálatban való eligazodást segítő nyílt napok a Békés Megyei Tisza Kálmán Közoktatási Intézményben:

- Orosházi oktatási egység (5900 Orosháza, Kossuth tér 1.)
október 26. szerda 9 óra. Telefon/fax száma: 06 (68) 411-811 / (68) 412-021.

- Gyomaendrődi oktatási egység (5500 Gyomaendrőd, Hősök útja 40.)
november 17. csütörtök 9 óra. Telefon/fax: 06 (66) 386-028.

- Dévaványai oktatási egység (5510 Dévaványa, Mezőtúri u. 2.)
november 18. péntek 9. óra. Telefon/fax: 06 (66) 585-110.

- Békési oktatási egység (5630 Békés, Hőzső u. 39.)
november 25. péntek 9 óra. Telefon/fax: 06 (66) 411-577.


Forrás: Veres Nikoletta
Feltöltő: Salamon Roland

Békés Megyei Önkormányzat - MCOnet

Szóljon hozzá a fórumon!: Előtérben a szakképzés