Békés megye hírek

Egymás mellett, egymást segítve - megyejárás Eleken

Egymás mellett, egymást segítve - megyejárás Eleken

A nemzetiségek városa néven is ismerhető Elek, ahol valóban nyugalomban élnek egymás mellett magyarok, romák, németek, románok és szlovákok. Ennek példamutató erejéről is esett szó október 21-én, amikor az "Otthonunk Békés megye" programjai megérkeztek a településre.

A Harruckern János Közoktatási Intézmény eleki épületénél, táblaavató ünnepséggel kezdődött az "Otthonunk Békés megye" programsorozat október 21-i műsorrendje. A leplet Zámbó András igazgató és Singer Ferenc telephely-vezető közreműködésével lerántó Farkas Zoltán megyei alelnök elmondta: büszkeséggel tölti el a fényesen csillogó fémlap átadása. Megjegyezte továbbá, ezentúl már a tantestület és az ide járó gyerekek felelőssége, kötelessége, hogy jól végzett munkájuk szimbólumaként a későbbiekben is éppen ilyen szépen ragyogjon az emléktárgy.

Táblaavató

 Az ide járó gyerekek felelőssége, kötelessége, hogy jól végzett munkájuk szimbólumaként a későbbiekben is éppen ilyen szépen ragyogjon az emléktárgy

Köszöntőjében Pluhár László polgármester röviden bemutatta a határ mellett fekvő települést: más mellett arra is kitért, milyen előzmények után vált a nemzetiségek városává, és példásnak nevezte, ahogyan a saját önkormányzatokkal rendelkező romák, németek, románok, szlovákok, valamint a magyarok, mind nyugalomban élnek egymás mellett, egymást segítve. A békés egyetértés bizonyítékaként értékelhető az is, hogy a kétévente megtartott "Elekiek világtalálkozójára" összes valahai polgárukat, így a II. világháború után kitelepített német lakosaikat, illetve azok leszármazottait is visszavárják.

A Pluhár Lászlóval készített interjú itt tekinthető meg:

Miután Sáfár Gyula, a Békés Megyei Levéltár igazgatóhelyettese a történeti kiállítás nyitányaként 1232-es első írásos megemlítésétől a mai napig felvázolta Elek életútjának fő csomópontjait, a kiterített vándortérképen mindazok helyezték el színes ujjlenyomataikat, akik - hűen a rendezvény nevéhez - otthonuknak érzik Békést.

Az ezt követő soron kívüli testületi ülésen Farkas Zoltán ismertette önkormányzatuk működési mechanizmusát és gazdasági-társadalmi programját. Elmondta még, hogy a megyei, illetve negyvenhárom települési önkormányzat összefogásával indított sikeres gázbeszerzési eljárás révén, nyílt pályáztatás eredményeképpen kiválasztásra került a nyertes.  A megállapodásnak köszönhetően  a résztvevők  több mint 30 százalékos megtakarítással számolhatnak.

Farkas Zoltá, a Békés Megyei Közgyűlés alelnöke

 A megállapodásnak köszönhetően a résztvevők  több mint 30 százalékos megtakarítással számolhatnak.

Pluhár László ötletét, miszerint ismét hagyománnyá kellene tenni a határ menti polgármesterek rendszeres találkozóját, Farkas Zoltán kifejezetten hasznosnak vélte, mert az olyan projektek megvalósításakor, mint amilyen a más-más országokhoz tartozó, de egymással szomszédos települések közti összekötő utak kiépítése, az együttműködés egyik alapja, feltétele is lehet ez. Hozzátette, a megyei önkormányzat megfontolja a kérdést, hiszen ők megfelelő színteret biztosíthatnának egy-egy ilyen esemény lebonyolításához.

Hagyománnyá kellene tenni a határ menti polgármesterek rendszeres találkozóját

Hagyománnyá kellene tenni a határ menti polgármesterek rendszeres találkozóját

Az egykor eleki bázison megalakuló Harruckern képzéseiről Zámbó András tájékoztatott, e mellett információkat nyújtott arról is, 2007 óta milyen beruházásokat vittek véghez a városban: egyebek között korszerűsített tanéttermet adtak át, renoválták a lánykollégiumot, 2 millió forint értékben vendéglátós szakeszközöket vásároltak, míg új, huszonöt személyes autóbuszuk érkezését az elkövetkező napokra várták. Továbbá arról is beszélt, hogy van miért befektetni, hiszen tanulóik kimagaslóan teljesítenek a szakmai versenyeken, az október eleji Culinary Expóról is számtalan éremmel tértek haza cukrászaik, pékjeik, pincéreik és szakácsaik.

Van miért befektetni, hiszen tanulóik kimagaslóan teljesítenek

Prezentációjában Hajnal Lajos kiemelte: muszáj tudomásul venni, hogy a világ változik, az ezzel járó új elvárásoknak pedig meg kell felelni, és a Békés Megyei Tudásház és Könyvtár igazgatójaként ő is azon dolgozik munkatársaival, hogy az egyre kevesebb érdeklődőt vonzó hagyományos szolgáltatások (így a könyvkölcsönzés) mellett minél nagyobb hangsúlyt fektessenek ember és technológia közös értékteremtő tevékenységére. A legfontosabb, hogy minden körülmények között kitartsanak alapelvük mellett: "érték nem veszhet el".

"Érték nem veszhet el"

 

Forrás: Békés Megyei Önkormányzat G.E.

 

Feltöltötte: R.K.

 

Békés Megyei Önkormányzat - MCOnet

 

Szóljon hozzá a fórumon!: Egymás mellett, egymást segítve - megyejárás Eleken