Békés megye hírek

Egyedülálló kemence Szabadkígyóson-Harruckern

Egyedülálló kemence Szabadkígyóson-Harruckern

Ünnepélyesen is átadták kedden azt a kemencét a Harruckern szabadkígyósi sütőműhelyének, ami eddig egyedülálló oktatási és munkagép a magyar oktatásban.

 

Egyedülálló oktatási és munkagép a magyar oktatásban.

A Harruckern János Közoktatási Intézmény pék-cukrász tanműhelye a fenntartó, Békés Megye Önkormányzata sikeres pályázata révén jutott olyan kemencéhez és spiráldagasztóhoz, amellyel korábban senki nem dolgozott még az országban. A csúcsmodern eszközök páratlan technológiai lehetőségeket biztosítanak, ugyanakkor egyszerű a használatuk, s nem nélkülözik az emberi erőt sem.

 

A csúcsmodern eszközök páratlan technológiai lehetőségeket biztosítanak

A keddi átadáson és kenyérsütésen  az intézmény részéről Zámbó András igazgató és Mikulán Róbert igazgató-helyettes bizonyosodhatott meg a modern géppel készült kenyér hagyományőrző ízéről. A kenyér felszeletelésénél megjelent Szabadkígyós polgármestere, Balogh József, valamint az önkormányzat részéről Bartók Tamásné projekmenedzser. Az új eszközök vásárlása az első lépése a TIOP 3.1.1 pályázat beruházásainak.  

A legmodernebb technológia megőrzi a kenyértészta szerkezetét

A csúcsmodern gépeket szállító vállalat vezetője, Berend Richárd professzor rögtönzött előadásában ismertette: ez az első olyan kemence az országban, hogy sem a kenyér bevetéséhez, sem a kiemeléséhez nem szükséges a pék fizikai ereje, hanem szalag segítségével végzik a műveleteket. A professzor azt ismertette, a legmodernebb technológia megőrzi a kenyértészta szerkezetét, mely által a friss kenyér nagyobb, a tészta tömörebb, és tartósabb marad. S valóban: a friss kenyér finom, eltéveszthetetlen illata, a tradicionális magyar tészta íze azonnal meggyőzte a résztvevőket.

 

Az átadásról készített felvétel itt tekinthető meg: