Békés megye hírek

Disznótor a Gyulai Pálinka Kóstolóházban

Régmúlt hagyományokat felidézendő disznótoros programok szervezését kezdtük el a téli időszakban, mely a Gyulai Pálinka Kóstolóházban vidám mulatozást jelent vendégeinknek pálinkával, forralt borral, s mindenféle, régi szokás szerinti disznótoros étellel.
Kora reggel egy kupica jófajta Gyulai pálinka vagy forralt bor elfogyasztása után veszi kezdetét a program. A levágott disznót a perzselés, mosás, tisztítás végeztével felbontja a böllér, miközben a nők készítik a hagymás vért, melyet a fériak erős paprikával, házi kenyérrel, savanyúsággal és természetesen pálinkával fogyaszthatnak. A böllér készíti a pecsenyesültnek valót, tölti a hurkát, kolbászt, vendégeink itt is, ott is segédkezhetnek a munkában. Délidőben forró már a kemence, ott sül a disznótoros pecsenye, hurka, kolbász, melyhez szintén pálinkát, házi szörpöt, kávét fogyaszthatnak vendégeink. A munka végeztével vendégeink kosarukba kapnak kósolót, szalonnát, hurkát, kolbászt.
Amennyiben vendégeink meleg ételt nem kívánnak fogyasztani, pálinkáink mellé a Gyulai Hagyományőrző Hentesek áruit kínáljuk:
Édes hármas kóstolók (2.500,-Ft/fő):
- alma és barátai: alma, Jonathan alma, vilmoskörte
- csonthéjas rokonság: Szomolyai cseresznye, kajszibarack, szilva
- vadócok: vadkörte, faeper, bodza
Hatosfogatok (4.200,-Ft/fő):
- klasszikusok: alma, Jonathan alma, birsalma, vilmoskörte, kajszibarack, szilva
vadak, erdeiek: vadkörte, vadcseresznye, faeper, sajmeggy, som, vadbodza
speciálisan Gyulai: 4 évszak + Vörös és fekete + Békési szilva
- Jó idő estén a Kóstolóház közvetlen közelében lengőteke, darts játékokra van lehetőség, illetve petanque tudásukat is próbára tehetik vendégeink.

Belépő:
A programot minimálisan 15 fő részvétele esetén rendezzük meg, s költsége 9.800 Ft/fő. Jelentkezni: 2011. december 27-ig lehet, az ida.nagy@gyulaipalinka.hu e-mail címen, vagy a +36-70/408-8784-as telefonszámon.

 

12-29-nagy_2011122095733_60.jpg

Disznótor a Gyulai Pálinka Kóstolóházban

 

 

 

Forrás: Glózik Klára Tourinform - Békés megye irodavezető, Thermál Consulting Kft.

Békés Megyei Önkormányzat - MCOnet
Szóljon hozzá a fórumon!: Disznótor a Gyulai Pálinka Kóstolóházban