Békés megye hírek

Die Welt liegt vor unserer Tür

Die Welt liegt vor unserer Tür
„A világ az ajtónk előtt van”
Mi kinyitottuk ezt az ajtót és elindultunk a Tisza Kálmán Közoktatási Intézmény dévaványai tanulói és két tanára - tervünk szerint - először nyugatra, majd Sopronon keresztül északra Bécs városába.
A tíz főből álló kis csapatunk szeptember 24-én az esti órákban érkezett meg az első állomásra Sopronba, a Pálma panzióba, ahol két éjszakát töltöttünk. Az este adott lehetőséget arra, hogy megismerkedjünk a „hűség” városával. Innen vezetett az utunk  Burgenland alsó majd felső tartományain keresztül kerülő utakon az osztrák fővárosba. A kerülőút célja az volt, hogy diákjaink láthassák és megcsodálhassák a szép kis falvak  történelmiségét, lenyűgöző szépségét és nyugodtságát.Sok tanulónknak teljesült az az álma, hogy német nyelvtudását kipróbálhatta, használhatta a célnyelv területén.
A szomszédságban fekvő Ausztriában városnéző kisbuszon idegenvezető irányításával csodálhattuk meg Bécs belvárosát, s annak nagyon sok látnivalóját. Szerencsénk volt, mert csodaszép napfényes időben tölthettük el a napot és érezhettük a helyiek vendégszeretetét.
A belváros szívében sétálhattunk a Stefan téren, ahol sokan közülünk megvásárolták a szeretteiknek az ajándékokat. A látnivalók közül különös élményt nyújtott a nagy forgatagban is közlekedő fiákerek sokasága, valamint a Schönnbrunn-i kastély, ahol a diákjaink részt vehettek német nyelvű idegenvezetésen is. Ez különösen nagy élményt jelentett az utazás-turizmust tanuló diákok (Liker János, Liker Jakab, Novák Enikő) számára. A rendvédelmet tanulóknak is (Bereczki István, Csaba József, Vakarcs Ignác) feltűnt, hogy mennyire jó Bécs közbiztonsága. Nekünk szaktanároknak élmény volt tanulóinkat hallgatni, ahogy próbálkoztak  németül kommunikálni.  Megtekintettük még a Habsburgok kriptáját, majd a Hofburg és Neue Burg látnivalóiban gyönyörködhettünk.


A délutáni szabad programok ismét lehetőséget adtak arra, hogy diákjaink a tanult szituációkat, ismeretanyagokat gyakorlatban és élethűen kipróbálhatták. A belváros híres kávézóiban tölthettünk kellemes perceket, átélhettük a múlt századi  bécsi kávézók hangulatát. Számtalan élményt megörökítettünk, melyet a sok fotó is bizonyít. Ezeken látszik, hogy  világjáró kis csapatunk jól érezte magát.

A világ felé továbbra is nyitottak vagyunk és érdeklődőek, s már készen van a jövő évi tanulmányi utunk tervezete német nyelvterületre.
A tervet diákjaink elképzeléseivel tesszük majd teljessé.


Pappné Nagy Katalin és Árki Mária
német nyelvtanárokForrás: Veres Nikoletta
Feltöltő: Salamon Roland

Békés Megyei Önkormányzat - MCOnet

Szóljon hozzá a fórumon!: Die Welt liegt vor unserer Tür