Békés megye hírek

Diákok a vádlottak padján és a bírói pulpituson - vetélkedő a demokráciáról

Diákok a vádlottak padján és a bírói pulpituson - vetélkedő a demokráciáról

A Tanuljunk demokráciát! programsorozat zárófelvonását tartották november 8-án az IBSEN Házban. A megyei fenntartású középiskolákba járó diákok szituációs játékokkal, előadásokkal, tesztkérdésekre adott jó válaszokkal adhattak számot róla, mit tudtak meg tavaly július óta a demokráciáról és a demokráciákról.

Bírósági tárgyalóteremmé alakult át az IBSEN Ház stúdiószínpada november 8-án: ezúttal azonban nem valamelyik színdarab próbája vagy előadása zajlott itt, hanem a Tanuljunk demokráciát! nevet viselő kezdeményezés zárórendezvénye. A tavaly júliusban kezdődő programsorozat révén a Békés Megyei Önkormányzat által fenntartott három, azaz a Harruckern János, a Hunyadi János és a Tisza Kálmán Közoktatási Intézmény tanulói ismerkedhettek meg a téma legfontosabb elméleti és gyakorlati alapjaival.

A Tanuljunk demokráciát! programsorozat vetélkedője

A Harruckern diákjai egy bírósági tárgyalás résztvevőiként

(A képekre kattintva további fotók érhetők el)

Az elméleti alapokkal, hiszen egy tízórás oktatás során dr. Szenográdi Péter történelemtanár 36 diákkal ismertette meg a demokrácia múltját és jelenét, legfontosabb jellemvonásait. És a gyakorlati működéssel, hiszen emellett 30-30-30 fiatal tanulmányi kiránduláson, szakmai látogatáson vehetett részt: például egy-egy közeli bíróságot, önkormányzatot, illetve a Parlamentet is felkeresték. Most pedig tehát Békéscsabán vizsgázhatott le 90 diák az eddig tanultakból.

A Tanuljunk demokráciát! programsorozat vetélkedője

A Tisza Kálmán-osok és a tudásmérő tesztlapok

Öt feladatot kellett teljesíteniük, ebből volt az egyik, amelyen a gyerekek egy már a vetélkedő előtt megkapott, bírósági döntési helyzetet imitáló szituációs feladatot kellett szimulálniuk: bíróval, ügyésszel, ügyvéddel, al- és felperessel, sértettel, vádlottal, tanúkkal, ülnökökkel - ahogyan a körülmények megkívánták. Itt a Tisza Kálmán-osoknál egy jópofa baki is becsúszott, hiszen a bírót játszó fiú "a Magyar Népköztársaság nevében" nyitotta meg a tárgyalást, ami egy demokráciát tanító projektben persze némi derültséget keltett a közönség és a zsűri soraiban, a szituáció végére azonban, ahogyan később Szenográdi Péter megjegyezte, lezajlott a rendszerváltás, és már a Magyar Köztársaság nevében hirdette ki ítéletét.

A Tanuljunk demokráciát! programsorozat vetélkedője

A Hunyadi János Közoktatási Intézmény két tanulója

A gyerekeknek emellett további négy feladat teljesítésével kellett számot adniuk tudásukról: egy tesztlap kitöltésével; egy előre megkapott, a demokráciáról szóló előadás megtartásával; egy, az iskola székhelyének önkormányzatát vagy kistérségét bemutató szöveggel; illetve egy újabb, ezúttal rendőrségi szituációs játékkal. Mindezekkel összesen 120 pontot érhettek el, amelyek odaítéléséről négytagú zsűri döntött, köztük a rendezvényt megnyitó Kónya István, Békés Megye Képviselő-testületének alelnöke is. A hunyadisok kereken 100 pontot gyűjtöttek be, megszerezve ezzel az elsőséget. A Tisza Kálmán-osok 87 ponttal a második helyen végeztek, míg a Harruckern harmadikként zárt.

A zsűri, balról jobbra: Kajsza Zoltán, a Békés Megyei Rendőr-főkapitányság osztályvezetője, Kónya István, Békés Megye Képviselő-testületének alelnöke, dr. Zámbori Tibor, a Békés Megyei Bíróság elnökhelyettese és dr. Képíró Tibor ügyész

A Tisza Kálmán a színpadon, a zsűri figyel

A Tanuljunk demokráciát! egy, a közművelődést a nem formális és informális tanulás szolgálatába álló, tavaly júliustól idén decemberig tartó nyertes pályázat egyik komponense. A teljes projekt megvalósítására az IBSEN Nonprofit Kft. és négy konzorciumi partnere a Társadalmi Megújulás Operatív Programmal kapott 86 millió forintos támogatást.

 

 

Forrás: Békés Megyei Önkormányzat - G.E.

 

 

Békés Megyei Önkormányzat - MCOnet

Szóljon hozzá a fórumon!: Diákok a vádlottak padján és a bírói pulpituson - vetélkedő a demokráciáról