Békés megye hírek

Demenciák felismerése, diagnosztikája és kezelésük 1.

Demenciák felismerése, diagnosztikája és kezelésük 1.
Az idősebb korban jelentkező degeneratív betegségek gyakorisága nő, és ez nem csak a szervi betegségekre (cardiovascularis, reumatológiai...), de a pszichiátriai-neurológiai kórképek egy részére is igaz. Utóbbi eklatáns példája a demenciák csoportja. Ezt a szellemi leépülést jelentő kórképcsoportot nem csak gyakorisága, hanem jelentős költségvonzata és testi betegségekkel való együttes előfordulása miatt is érdemes alaposabban megismerni!
Talán közhelyes, de a jelenleg megfigyelhető demográfiai adatok ismeretében (egyre kevesebb születés mellett a várható élettartam egyre hosszabbá válik) kijelenthetjük, hogy hazánk társadalma elöregszik. Ezzel párhuzamosan az idősebb korban jelentkező degeneratív betegségek gyakorisága nő, és ez nem csak a szervi betegségekre (cardiovascularis, reumatológiai...), de a pszichiátriai-neurológiai kórképek egy részére is igaz. Utóbbi eklatáns példája a demenciák csoportja. Ezt a szellemi leépülést jelentő kórképcsoportot nem csak gyakorisága, hanem jelentős költségvonzata és testi betegségekkel való együttes előfordulása miatt is érdemes alaposabban megismerni!

Jelenleg induló 2-részes cikksorozatomnak a célja, hogy a laikusok is minél többet megtudjanak erről a betegségről, mivel az időben történő felismerés a kezelési eredményeket is javítja! Az első részben a demenciákról általánosságban lesz szó, a cikk később közlésre kerülő második fele pedig a két leggyakoribb demenciatípust ismerteti részletesebben.

ÁLTALÁNOS MEGFONTOLÁSOK

A demencia kivizsgálásának első lépése a tüneti diagnózis felállítása, mely gyakran már a viselkedés megfigyelése és a hozzátartozók elmondása alapján megvalósítható, pszichometriai skálák alkalmazása (pl. Mini Mentál Teszt) azonban teljesen egyértelművé teszik a helyzetet.
Ezt követi az oki diagnózis felállítása, vagyis a háttérben meghúzódó kórfolyamat (Alzheimer kór, vaszkuláris demencia...) tisztázása. Ebben segítségünkre vannak a modern képalkotó eljárások (koponya CT, MRI vizsgálat).
Ezután következhet a kezelési terv felállítása, melyben nem csak gyógyszeres, hanem szocioterápiás módszerek is szerepelnek, az egyén és környezete igényeihez egyaránt igazodva.

Demencia 1.doc (Kattintson ide a cikk folytatásához!)


Forrás: Pándy Kálmán Megyei Kórház - Dr. Orvos Gábor, Pszichiátria „D"

 

Békés Megyei Önkormányzat - MCOnet
Szóljon hozzá a fórumon!: Demenciák felismerése, diagnosztikája és kezelésük 1.