Békés megye hírek

Dél-olaszországi tanulmányút, sok új élménnyel

Dél-olaszországi tanulmányút, sok új élménnyel

A megyei fenntartású, mezőkovácsházi székhelyű Hunyadi János Közoktatási Intézmény tanáraként az Egész életen át tartó tanulás program Leonardo da Vinci alprogram keretében 2010. április 4-11-ig a dél-olaszországi Cosenza városában tanulmányúton vehettem részt tíz könyvtáros kollégámmal együtt.

Kinn-tartózkodásunk idején több intézményben tettünk látogatást tapasztalatszerzés céljából. Naponta két intézményben jártunk, amelyek között oktatási intézmények, egyetemi és nemzeti könyvtárak szerepeltek. Többek között ellátogattunk az Istituto Tecnico di Cosenza „ITIS A. Monaco” szakképző iskolába, ahol borászokat és mezőgazdasági szakembereket képeznek. Az iskola saját szőlőültetvénnyel és olajfaligettel rendelkezik. A betakarított termést az intézmény tulajdonában lévő gépekkel dolgozzák fel, majd értékesítik.

A Hunyadi számos olyan programban részt vesz, a mely gyarapítja tanárok, diákok ismereteit

Az olasz oktatási intézmények könyvtáraiban sok hasznos tapasztalatot szereztünk

A következő napon délutáni programként  az Istituto Cemmerciale „A. Serra” szakképző iskola hétköznapjaiba nyerhettünk betekintést. Itt megtudtuk, hogy az olasz diákok szombaton is járnak iskolába, és heti 36 tanórában folyik az elméleti és gyakorlati képzés: 58 osztályban 1300 diák tanul gépészeti, elektronikai, telekommunikációs ismereteket.

A fent említett iskolákon kívül tanulmányoztuk a calabriai nemzeti könyvtár munkáját is, ahol a könyvtáros elárulta, hogy többször járt már Budapesten és nagy tisztelője a magyar komolyzenének. Kulturális program keretében Szicíliában, a gyönyörű környezetben fekvő Taorminát csodálhattuk meg, amely mindannyiunk számára életre szóló élménnyé vált.

Forrás: Alené Gál Margit, Hunyadi János Közoktatási Intézmény