Békés megye hírek

Cukorbeteg gyerekekkel táboroztunk Faddon

Cukorbeteg gyerekekkel táboroztunk Faddon
Egy hetet töltöttünk Faddon a Duna holtágánál, egy csodaszép helyen. A tábor célja, hogy a gyerekek megismerkedjenek a diabétesz alapjaival, kezelésükkel, a helyes táplálkozással, hogy korlátok közt ugyan, de teljes értékű életet élhetnek.
A Cukorbetegek Országos Szövetsége részéről felkértek bennünket, hogy lássuk el az étkeztetés szakmai felügyeletét a cukorbeteg gyerekek táborában. Bagdiné Sebestény Éva és Szalai Ilona dietetikusok végezték ezt a feladatot.
2012. 07. 08. - 15 -ig egy hetet töltöttünk Faddon a Duna holtágánál, egy csodaszép helyen. A tábor célja, hogy a gyerekek megismerkedjenek a diabétesz alapjaival, kezelésükkel, a helyes táplálkozással, hogy korlátok közt ugyan, de teljes értékű életet élhetnek.
A táborba 34 cukorbeteg gyermek jelentkezett. Hárman közülük lisztérzékenyek is voltak. Feladatunk volt az étlap elkészítése, napi 6x étkezéssel, valamint a napi menü elkészítésének felügyelete, adag mennyiség mérése, a szénhidrát mennyiségek számolása, ellenőrzése.
Minden nap 9 - 10 -ig diétás oktatást tartottunk. Ezeket színes ételkártyákkal, társasjátékokkal igyekeztünk érdekessé tenni. Az elméleti ismereteken kívül gyakorlati feladatokat is adtunk a gyerekeknek. Pl.: palacsinta sütés tízóraira.
A tábor orvosától is sok érdekességet halhattak a betegségükről. Különböző cégek képviselői is ellátogattak a táborba és érdekes játékokkal szórakoztatták a gyerekeket. Szabadidőben nagyon sok játék, séta, fürdés, sportversenyek, sorversenyek szerepeltek a programban. A kézműves foglalkozásokon pedig sok érdekes ajándék készült. Táborzárás estéjén értékes jutalmakat vehettek át a versenyek győztesei a szponzorok jóvoltából.
Mindenki jól érezte magát a „Jövőre találkozunk" jelszóval búcsúztunk egymástól.

Cukorbeteg gyerekek

Bagdiné Sebestény Éva játékos foglalkozást tart a cukorbeteg gyerekeknek a diétás táplálkozásról.

diabetes tábor

Készül a tízórai, Szalai Ilona dietetikus segít az ifjú szakácsnak a palacsinata sütésében.

Bagdiné Sebestény Éva
Szalai Ilona
dietetikusok