Békés megye hírek

Bohus Zoltán: A Fény

Bohus Zoltán: A Fény

Fény címmel nyílt kiállítás csütörtökön délután a Munkácsy Mihály Múzeumban. Bohus Zoltán szobrászművész üvegalkotásai középpontjában a tér és a fény értelmezési kísérletei állnak, amik egymást átható fényciklusok mentén szerveződnek. A különleges technikával, ragasztott üveglapokból készült tárgyak hazánkon kívül Európában, és a tengerentúlon is megtalálhatók múzeumokban, nemzetközi köz- és magángyűjteményekben egyaránt.

A megyei múzeum téglatermében nyílt meg a kiállítása az endrődi születésű, de hétéves korától Békéscsabán élt művésznek, Bohus Zoltánnak.

 

 

Bohus Zoltán egy sajátos technikát alakított ki, előre megszerkesztett terv alapján vágja ki a különböző alakú és méretű üveglapokat, amiket aztán összeragaszt, majd csiszol. Kevesen foglalkoznak a világon üvegszobrászattal.

A határon túli, főleg csehországi művészek már évekkel ezelőtt nagyméretű optikai üveg tömbökből készítették alkotásaikat.

Bohus Zoltánra méltán lehet büszke Békés megye. Az idén 70 éves alkotó művei nem csupán hazánkban, és Európában elismertek.

Bohus Zoltánt számos nemzetközi elismerés mellett 1984-ben Munkácsy- díjban, 1997-ben érdemes művész elismerésben részesítették

 

Forrás: CsabaTV

 

Békés Megyei Önkormányzat - MCOnet

 

Szóljon hozzá a fórumon!: Bohus Zoltán : A Fény